Tuigrubrieken op fokdag Terschuur

Nieuws

Op de naar 1 augustus verplaatste fokdag Terschuur werden naast de keuring ook een zestal aangespannen rubrieken voor tuigpaarden in het programma verweven. Mede doordat de fokdag vanwege de hitte een week verplaatst was, werden dit geen grote rubrieken.

De regionale competitie MWZ was met negen opponenten de grootste rubriek en deze kwam weer op naam van de Delviro HBC-nakomeling Joker van de combinatie Jansen/Oosterlaar die door Pien Jansen naar deze overwinning werd gereden. De door Antoon Epskamp gefokte Eebert-dochter Jivirona is in eigendom van Ter Laak en werd sterke tweede in handen van Henk Hammers. Ook Kensington (v. Bocellie) trad weer heel aansprekend op en mocht met Freek Saris aan de leidsels in de top drie plaatsnemen. Zijn naamgenoot (v. Dylano) werd in handen van Mark de Groot als vierde binnengeroepen, voor Fantijn-dochter Kumalya van en met Henri van Weeghel.

In de lage limiet ontspon een mooi duel tussen twee sterk en aansprekend optredende paarden en die strijd werd in het voordeel van Jericho (v. Dylano) van Egbert en Els Kruiswijk beslecht. Mar de Groot reed hem naar de overwinning. Hierdoor werd Heraut (v. Bentley VDL) als tweede opgesteld in handen van Freek Saris.

In de hoge limiet verscheen de opvallende schimmel Disaronno (v. Victory) weer voor het eerst in de baan. Aart en Ireen de Leeuw laten de merrie nu trainen en uitbrengen door Robby van Dijk. In de hoge limiet moest Disaronno nog haar meerdere erkennen in de door Robby’s broer Cor van Dijk gepresenteerde Helandro B (v. Cizandro) die even wat meer kracht en macht tentoonspreidde. Disaronno werd tweede met op de derde plaats de Colonist-nakomeling Heineke van Leo Wijkmans met Mark de Groot aan de leidsels.

Het fokmerriekampioenschap kwam wel op naam van Disaronno en hiermee prolongeerde zij haar titel die ze vorig jaar met Lubbert van Oene veroverde. Sterke tweede in deze rubriek met zeven merries werd de Eebert-dochter Kianita van Gert Kamphorst met Henk Hammers. Elegant (v. Waldemar) was al eens topsportmerrie en werd evenals vorig jaar in Terschuur met Cor van Dijk als derde opgesteld. Net voor Ivirona (v. Eebert) van en met haar fokker Antoon Epskamp.

De Cambridge Cole trofee bracht slechts vier paarden van de acht ingeschreven paarden in de baan. Gelukkig waren het wel vier beste paarden en de Atleet-nakomeling Gerran PSH van Pos werd als eerste binnengeroepen met Marcel Ritsma. Briljant (v. Larix) en Hanneke van Wessel werden als tweede opgesteld. De derde plaats ging hierbij naar de dit seizoen regelmatig ondergewaardeerde Diesel (v. Unieko) van Egbert en Els Kruiswijk met Berry van der Genugten aan de leidsels. Helandro B en Cor van Dijk sloten de rij.

Renvyle Imondro (v. Cizandro) en Kevin Huckriede waren de titelverdedigers van het kampioenschap Young Riders. Kevin weet Imondro iets luchtiger voor te stellen, en onbedreigd konden zij hun titel met een jaar verlengen. Twee jaar geleden werden Zuidwester en Judy Leeuwis kampioen. Judy reed nu de bruine Heineke van Leo Wijkmans. Zij werden als voorlopige tweede binnengeroepen maar tijdens het overrijden werden ze gehinderd, daarna kwam Heineke niet meer in het ritme en zakten ze een plaatsje.

Foto: Kampioen YR Renvyle Imondro en Kevin Huckriede (Foto Johnny van Ingen)