3e tuigpaard editie Bakkeveen

Nieuws

Afgelopen weekend, op 28 juli, was het tijd om de derde editie voor de tuigpaarden in Bakkeveen te vieren. Niet alleen de regionale tuigpaarden waren er dit jaar te gast, ook de Friezen kwamen in grote getale naar Bakkeveen.

Kennedy (v. Saffraan) kon met Mart Helmus de eerste ereronde aanvoeren en die was voor de kleine limiet. Mart brengt Kennedy dit jaar uit in de competitie, en wist deze keer verdienstelijk te rijden in de limiet. Plaats twee was er voor Manno-dochter Kibora van Familie van Vemde die met Lubbert van Oene dicht bij kwam. Piet Reitsma presenteerde Cizandro-dochter Jessica, zij werden derde en Albert ten Berge mocht met Kereda (v. Fantijn) de laatste prijs van de overrijders in ontvangst nemen. In de grote limiet ging het oranje mee met Harm Jan Veenstra met Inanda van Willem en Wietske Clevering. Alberd van Dijk werd tweede met Hugo en derde werd Freerk Helmus met Darno.

Helaas waren er maar vier kandidaten in de ereklasse, welke de jury dan ook in één keer kon plaatsen. Met de KWPN goedgekeurde dekhengst Ditisem wist Albert Lueks de hoogste eer te behalen. Grietje Naber zat hem op de hielen met de Aron-merrie Irona. JR Bouwman volgde met Egberdina’s Armanie op drie voor Nicky Geenen met Wapenaar van Joop Witlox.

Voor de dames was er een gecombineerde rubriek uitgeschreven. Zowel dames met de dameswagen als de concourswagen kwamen uit in deze klasse. Rianne de Vries presenteerde de Vulcano-merrie, Celony van Lammert Tel en reed haar in een mooi beheerst tempo rond, en wist de winst mee te nemen naar huis. Susan Bouwman kwam met GSM Jongleur op twee, gevolgd door Fera Lueks met Ditisem die tevens wel de prijs voor het schoonste geheel in ontvangst mochten nemen. Gerbrich Elgersma was goed voor de vierde plaats met de jonge Cizandro-dochter Jessie. In de fokmerrie rubriek presenteerde Linda Boelens de merrie Celony, en ook zij wist het beste uit haar te halen. Zij schreven deze ‘generale’ op hun naam. Plaats twee was er voor de chique en sterk bewegende Gorita in handen van haar eigenaar Klaas Buist. Door middel van een arbitrale beslissing kwam Nico Calis jr op drie met Jessie, en werd Jan Tienkamp automatisch vierde met zijn Dinkie.

De spannen werden gewonnen door Alberd van Dijk met Hugo en Jacob. ‘ Dit span was niet helemaal rechtgesteld echter was het wel het span die de meeste en meest constante bewegingen lieten zien’, aldus de jury. Op plaats twee, een span dat voor het eerst samen uitgebracht werd en zeker veel potentie hebben is het span van Freerk Helmus. Hij spande beide Saffraan-zonen, Kennedy en Darno naast elkaar. JR Bouwman had de leidsels in handen van Egberdina’s Armanie en -Unitas. Zij werden derde voor Rony Beuving met Inara en Isabella Teusje C.

Met Rommert 498 was Pieter Okkema de man, die de overwinning in de limietklasse voor de Friezen op zijn naam mocht schrijven. Grote ruime maar sterke passen liet Rommert zien. Stalgenoot Thoran van de Noeste Hoeve werd tweede in handen van Nadia den Hollander. Sale Visser presenteerde Vredeman fan Hickaerd en werd derde. Egberdina’s Lodewijk wist in handen van Susan Bouwman overtuigend de ereklasse te winnen. Met een zeer sterke achterhand en een ruim voorbeengebruik waren zij niet te kloppen. Tsjalle 454 werd in handen van Age Okkema tweede, voor Leslie Agricola met Feitse GL.  Margé Emmens wist met Topgazon Sam E alle overige dames achter hen te houden en wonnen in Bakkeveen! Leslie Agricola werd nu tweede met Feitse GL en Nadia den Hollander was goed voor de derde plaats met Joce Femke van de Noeste Hoeve.

Stal Wijbenga is de sponsor van de Stal Wijbenga Youngriders Competitie waarin nu 8 combinaties aan start kwamen. ‘Dit is geweldig! Normaal sta ik vaak 2 of 3, maar winnen met Lodewijk is echt heel mooi’, vertelde JR Bouwman voor de microfoon. Hij won deze keer de meeste punten in deze competitie. Plaats twee én de stijlprijs, beoordeeld door Laura Zwart, was er voor Nadia den Hollander met Thoran van de Noeste hoeve. Jelle van der Weide nam revanche in de Youngriders rubriek. Waar hij in de ereklasse te laag werd geplaatst, was hij er in de youngriders competitie goed bij en werd eervol derde met de merrie Jilkjen van de Weidhoeve.