Afbeelding
Eveline Roseboom Meel Overberg

Een strandrit: meer dan een leuke dag uit!

Training Beleving Opvallend Trainen

Een dag naar het strand is meer dan alleen een leuke dag uit voor menner, ruiter en paard. Er zijn veel gezondheidsvoordelen voor de paarden in elke discipline van de paardensport.

1. Andere omgeving

Het is altijd goed om de paarden eens te trakteren op een ritje langs de kust. Ze komen weer eens in een andere omgeving en ze genieten er zichtbaar van! Let wel op erg zachte plekken, waar de wielen diep in kunnen wegzakken, of op plotselingen ‘uitlopers’ van het water. Nét een paar centimeter in zee, waar het water een paar centimeter diep is, is de ondergrond perfect. Goed voor de paardenbenen! Natuurlijk is het wel zaak het zoute water van de wagen én de benen van de paarden te spoelen.

2. Paardenfitness

Een beetje sjouwen over het zand en door het water is goed voor de geest, maar zeker ook voor de conditie van de paarden.  

3. Rekken en strekken

Daarnaast is rijden langs het strand heel goed voor jonge paarden om op te leiden. Het is een goede manier om jonge paarden kennis te laten maken met het water. De toename van weerstand en diepte van het water stimuleert het paard om zich meer uit te strekken via zijn rug en zijn spieren op te rekken.

4. Koud water goed voor blessures

De koude temperatuur en het zout van de zee helpt om blessures te kalmeren en huidbeschadigingen te genezen. Zout water koelt en is gunstig voor sommige besmettingen.

5. Voorbereiding op reizen naar concoursen

Tripjes naar het strand kunnen jonge paarden voorbereiden op reizen naar grote concoursen. De paarden kunnen ontspannen reizen omdat ze leren dat reizen met de trailer niet altijd betekent dat ze op concours gaan. Het kan dus ook een rit naar een ontspannen strandrit zijn.

6. Leuk uitje

Het is natuurlijk ook gewoon een traktatie, en een uitstekende manier om te ontspannen en uit te waaien. Het uitzicht is prachtig, enorme oppervlakten om te galopperen en daarna opwarmen met een kop warme chocomel met slagroom. 

Bron: Horse and Hound 

Foto: Eveline Roseboom Meel Overberg