Afbeelding

Schurft: wat doe je eraan?

Verzorging Opvallend Verzorging

Schurft is een aandoening waar we het niet graag over hebben. En als je er aan denkt, krijg je spontaan last van jeuk.  Maar toch komt het voor: Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt, een microscopisch klein beestje dat veel overlast kan veroorzaken, met name aan de onderbenen van het paard.

Verminderde weerstand

Gelukkig komt schurft in Nederland en België niet zo heel vaak voor. Infectie met schurftmijt hangt vaak samen met een verminderde weerstand door andere ziekten, ondervoeding of verwaarlozing. Dik en zwaar behang aan de onderbenen biedt hét ideale klimaat voor schurftmijt. Het beestje gedijt goed in een ietwat vochtige, warme en weinig geventileerde omgeving.

Hoe herken je schurft?

Aan de benen kan een mok-achtig beeld te zien zijn, met korsten en ontstekingen. De diagnose wordt gesteld door huidafkrabsels van de rand van de schurftplekken te nemen en deze te bekijken onder de microscoop. De schurftmijten zijn dan vaak in groten getale te zien.

Besmettelijk

Schurftmijt is zeer besmettelijk en kan niet alleen van paard op paard overgedragen worden, maar ook van paard op koe, of zelfs wij mensen kunnen schurft krijgen. Andersom kan de besmetting natuurlijk ook plaats vinden.

Vier soorten

Er zijn vier soorten schurftmijt te onderscheiden:

  • Chorioptes: komt het vaakst voor. Graaft zich niet in, in de huid maar leeft van dood celmateriaal. Voorkeursplaats? De benen.
  • Sarcoptes: graaft gangen in de huid. De infectie begint op het hoofd en kan zich over het hele lichaam verspreiden. Sarcoptes is erg zeldzaam in België.
  • Psoroptes: zuigt bloed en weefselvloeistof. Bevindt zich meestal op rug, kruis en in manen. Is ook erg zeldzaam in België.
  • Demodex komt bij honden erg vaak voor als oorzaak van huidproblemen, maar is bij het paard eigenlijk onschuldig.

Lastig te bestrijden

Paarden met schurft hebben het heel moeilijk. Ze stampen geregeld hun benen op de grond om maar van de gekmakende jeuk af te komen. Ook de bestrijding is lastig en vergt een intensieve verzorging. Paarden die al lang last hebben van schurft, associëren elke handeling aan de met jeuk en accepteren weinig.

Been scheren en wassen

Om schurft te bestrijden zijn er verschillende lotions te verkrijgen. Voordat men begint met behandelen moeten de haren aan de benen zorgvuldig kortgeknipt of -geschoren worden. Daarna kan het been goed gewassen worden en kunnen korsten worden verwijderd. De lotion wordt dan direct op de huid worden aangebracht.  Dit moet na twee weken herhaald worden, omdat de eitjes van de mijt dan uitkomen. Bij hardnekkige infecties kan vaker wassen nodig zijn. Ook poetspullen en dekjes moeten behandeld worden.

Dierenarts

Een wormenspuit op basis van ivermectine kan ook vermindering geven van het aantal mijten, het is alleen doorgaans niet genoeg om van de infectie af te komen. Laat je door de dierenarts adviseren over de behandeling. Ook omdat voor sommige lotions schurftmijten inmiddels resistent zijn. En bovendien zijn niet alle lotions zijn voor paarden geregistreerd. 

Bron: De Hoefslag