Afbeelding

Schedelbreuk bij een paard

Verzorging Opvallend Verzorging

Je zou het niet denken, omdat de schedel van een paard bestaat uit een zeer dik bot, maar een breuk in de schedel komt vaker voor dan je denkt. De oorzaak is een harde klap. 

Zwaar hoofd

Het hoofd van een normaal gebouwd volwassen paard weegt zo’n achttien kilo. Dit, in combinatie met de lange hals die ervoor zorgt dat het hoofd zich buiten het zwaartepunt van het paard bevindt, zorgt ervoor dat het hoofd hard tegen de grond slaat als het paard ten val komt. Ook zorgen de kracht en snelheid van een paard ervoor dat ze, als ze steigeren of rennen, hun hoofd hard kunnen stoten. 

Binnen een periode van vijf jaar heeft de universiteitskliniek van Kentucky 34 keer een schedelbreuk bij een paard vastgesteld. De breuken kwamen voor bij verschillende rassen, maar werden vooral gezien bij Engelse Volbloeden. Ook de leeftijden van de paarden varieerden, het jongste dier was twee dagen oud, het oudste dier 23 jaar.  

Oorzaak: botsing of val

De paarden liepen hun verwondingen onder andere op door achterover te slaan tijdens het steigeren, hun hoofd hard tegen de grond te stoten of door hun hoofd te stoten aan de de wand van de stal, bak of trailer. In andere gevallen was het paard tegen een voorwerp als een boom, hek aan gerend. Ook een vaste marathonhindernis zou bij menpaarden een oorzaak kunnen zijn voor een schedelbreuk. In enkele gevallen werd het paard dood aangetroffen zonder dat er duidelijkheid was over de gebeurtenis die eraan vooraf ging. 

Symptomen van een schedelbreuk

De paarden met een schedelbreuk vertoonden symptomen als ataxie, doorligplekken, verlamming, blindheid, trillende ogen en toevallen. In sommige gevallen bloedden de paarden uit neus en/of oren. In de meeste gevallen werd geprobeerd het paard te behandelen, maar vrijwel alle paarden stierven aan hun verwondingen of werden ingeslapen.

Autopsie

De diagnose werd gesteld of bevestigd tijdens een autopsie. De bevindingen tijdens de autopsie waren bij alle paarden vergelijkbaar. De huid van de hoofd was soms beschadigd en het onderhuidse weefsel was gekneusd op de plaats waar het paard de klap kreeg. Bloedingen in de gehoorgang, neus of keel kwamen regelmatig voor. 

Bijna alle paarden hadden een bloeding tussen het harde hersenvlies en de schedel opgelopen. Het hersenvlies was daarbij gescheurd waardoor er ook bloedingen in de hersenen ontstonden. Door de manier waarop een paardenschedel is opgebouwd was er doorgaans sprake van meerdere breuken. 

In de meeste gevallen was er sprake van een breuk achterop het paardenhoofd. Deze breuken worden doorgaans veroorzaakt door het achterover slaan van het paard, waarbij het hoofd hard op de grond slaat. Paarden die ergens tegenaan renden of een schop tegen het hoofd liepen breuken op aan de voorkant van de schedel.

Wees voorzichtig

De dierenarts die het onderzoek leidde benadrukt dat het essentieel is om je te realiseren dat paarden gevoelig zijn voor dit type letsel. Volgens hem is het noodzakelijk om paarden die nerveus of schrikkerig zijn in een veilige omgeving te houden, zodat het risico op hoofdletsel beperkt wordt. 

Bron: Hoefslag 

Foto: Shutterstock