Afbeelding

Vijf praktische tips voor het verzorgen van een wond

Verzorging Opvallend

De KNHS stelde vijf praktische tips op bij EHBO voor paarden. Deze tips vormen een handleiding om een paard zo goed mogelijk te behandelen wanneer deze een wond heeft.

Inschatten

Zodra je merkt dat je paard een wond heeft opgelopen is het belangrijk om eerst de ernst van de situatie en de wond in te schatten. Wat voor soort wond is het en waar op het lichaam zit de open wond? Gaat het om een snijwond, scheurwond (bijvoorbeeld door prikkeldraad), bijtwond, schaafwond of steekwond. Vind je dat zelf moeilijk om te beoordelen? Schakel dan hulp in van een vriend of stalgenoot en vraag of diegene met je mee wil kijken. Samen kunnen jullie beslissen of het nodig is om de dierenarts in te schakelen.

Bel zo spoedig mogelijk

Als de wond verzorgt moet worden door een dierenarts is het belangrijk om deze zo spoedig mogelijk te bellen. De dierenarts zal beslissen of de wond gehecht moet worden en of antibiotica nodig is. Voor een optimale genezing van wonden is het noodzakelijk om open wonden zo snel mogelijk te laten hechten. Dit kan vaak nog binnen tien uur na het ontstaan van de wond.

Voorkom infecties

Bij een kleinere wond die je zelf goed kunt verzorgen, gaat het vooral om het beperken van wondverontreiniging. Omdat de huid kapot is, kunnen er heel makkelijk vuil en bacterien naar binnen komen. Een wondinfectie is dan het gevolg, vaak met ernstige complicaties voor het normale genezingsproces kunnen optreden. Voorkom bij de verzorging enig contact tussen de wond en vuile handen, vloeistoffen en materialen. Losliggende vreemde voorwerpen in de wond, zoals houtschilfers, zand, steentjes en dergelijke mag je verwijderen door het eruit te spoelen met veel schoon water. 

Dek de wond eventueel af met steriele gazen als je paard in contact kan komen met vieze materialen van buitenaf zoals stro of vlas. Breng geen ontsmettingsmiddel in de wond aan en gebruik ook geen wondspray omdat de meeste middelen meer kwaad dan goed doen. Zeker bij kleinere wonden die uit zichzelf goed kunnen genezen, kan dit nadelig zijn.

Wees alert

Wonden zijn erg pijnlijk. Wees bij de behandeling daarom altijd bedacht op reacties van het paard! Als je paard heftig reageert op de verzorging of veel stress ervaart, is het goed om hiervoor hulp te vragen. Een persoon kan het paard dan gerust stellen terwijl de ander de wond verzorgt.

Bij twijfel, altijd bellen

Bij twijfel, bel altijd de dierenarts. Weet je niet zeker of de wond gehecht moet worden? Of twijfel je over de plek en de ernst van de wond? Schakel dan altijd een dierenarts in! Het is beter om een keertje extra hulp te laten komen, dan een wond die later gaat infecteren of nog erger.

Bron: KNHS 

Foto: Remco Veurink