Jordy Reuvers door Michar Peppenster
Jordy Reuvers door Michar Peppenster

Jordy en Wouter: “Dit smaakt naar meer”

Algemeen

Jordy Reuvers (19) en Wouter Kuenen (18) rijden sinds een paar jaar samengestelde menwedstrijden en zijn er helemaal aan verknocht. Jordy ment en Wouter staat achterop en in die rolverdeling voelen ze zich helemaal op hun plek. Samen zijn de fanatiekelingen op de goede weg en zijn doelen gesteld. Jordy begint: “Toen ik acht jaar was kreeg ik de driejarige D-pony Boy. Tot zijn negende heb ik met hem dressuur gereden en ook wel wat wedstrijdjes gestart. Ik was inmiddels veertien en werd te lang voor Boy.”

Tweede jeugd

“Op onze club werd er ook gemend met Shetlanders door de familie Nollen en daardoor werd ik ook enthousiast voor het mennen.Wim Martens, ook van de club heeft mij toen geholpen om Boy voor de wagen te beleren. Boy vindt het hartstikke leuk voor de wagen. In de marathon is hij bloedfanatiek. Daar waar hij onder het zadel nog wel eens wat traag was en niet echt enthousiast was. Door het mennen is Boy begonnen aan zijn tweede jeugd. Hij is ook een stuk fitter.”

Fontein

Van zijn achtste tot twaalfde reed Wouter op de manege. “Maar dat was natuurlijk niet zo stoer. Toen ben ik op judo gegaan. Totdat ik weer een sop de club was en ik achterop de wagen bij Jordy ben gestapt. Sindsdien ben ik zijn groom op de wagen. Dat doe ik nu zo’n drie jaar en bevalt mij wel. Ik hoef ook echt niet zelf te mennen. Achterop staan vind ik super leuk. Dus we hoeven geen discussie te voeren over wie er ment, dat is Jordy. Wat ik nooit zal vergeten is dat we in Gilzen een marathon reden en er in de laatste hindernis middenin een fontein stond. Heel wat paarden vonden het eng en Boy, die nooit ergens van opkeek, vond dit ook wel spannend. het lukte ons niet om hem er langs te krijgen en hebben besloten te stoppen. Dit is dus nog wel iets wat we moeten oefenen”, lacht Wouter. Moeder van Jordy Monique geeft aan: “Op dat moment baal je wel even, want ze stonden er heel goed voor. Maar achteraf was het de juiste beslissing, want de pony was echt bang.”

Dressuur is de basis

Jordy vervolgt: “We hadden een selectiedag bij Bram Chardon en die gaf aan dat de marathon ons wel goed af gaat, maar dat we winst kunnen behalen door de dressuur te verbeteren. Dat is toch de basis hè. Zodoende dat ik mij daar nu veel meer op focus. Ik ben gaan lessen bij Koos de Ronde en dat werpt na een paar keer al echt zijn vruchten af. We hebben gewerkt aan stelling en buiging en de juiste houding. Maar ook gekeken waar ik in de proef nog punten laat liggen en dus kan behalen. Naast het mennen, longeer ik Boy ook regelmatig.De marathontrainingen volg ik bij Dennis Rijntjes. Hij coacht mij ook en helpt met parcours verkennen. En Wouter gaat naar al deze lessen ook mee.” “Ik leer er ook weer veel van”, vult Wouter aan.

Tip top in orde

“Als we op wedstrijd gaan, zeggen we altijd gekscherend dat we een dagje uit zijn met de stichting. Onze moeders mennen namelijk dan ook meet Shetlanders. het is een heel logistiek hoogstandje, en gelukkig hebben Jordy en ik nu ook ons rijbewijs, maar uiteindelijk zijn we helemaal compleet op wedstrijd. Het is altijd super gezellig en hebben zelfs wel een in een tentje geslapen, omdat de samengestelde wedstrijd over twee dagen loopt natuurlijk. Als er nog een sponsor is voor een caravan of camper, houden we ons aanbevolen”, knipoogt Wouter. Jordy zegt eerlijk: “Nou, we mogen niet klagen hoor. De vader van Wouter, Alex, zorgt er al jaren voor dat het materiaal tip top in orde is.”

Trots

Moeder van Jordy, Monique, en moeder van Wouter, Annemarie, zijn maar wat trots op hun jongens. Annemarie: “Ik heb respect voor ze. Ze doen het helemaal zelf met weinig hulp. Ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zijn er serieus mee bezig. Daarbij werken ze echt naar een hoger doel toe.” Monique beaamt dit en voegt toe: “Ze kijken ook veel filmpjes op Youtube om van te leren en ik ben ook heel blij met de technische ondersteuning van Alex.”

Hoogste haalbare

Op de vraag wat hun mooiste moment was, begint Jordy te glunderen: “De wedstrijd in Dessel in België. Daar werden we eerste in de minimarathon. Dat smaakt zeker naar meer. Ik wil met Boy het hoogst haalbare bereiken, samen met dit geweldige team. Het lijkt mij ook leuk om een spangenoot voor Boy te vinden en tweespan te mennen, maar eerst dit maar verder verbeteren.” “Dat wil ik ook heel graag en daarnaast wil ik gaan springwedstrijden gaan rijden met mijn eigen paard”, besluit Wouter. (CdB) Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto:Privébezit/Michar Peppenster