Renate Roling
Renate Roling

Renate Roling: “Zodra we de baan binnenkomen gaat Oukje aan”

Algemeen

Laura en Renate Roling kochten de Friese merrie Oukje Fan It Hiem DL (Tsjalle 454 x Beart 411) op 3-jarige leeftijd met de bedoeling om er onder het zadel mee aan de gang gaan. Toch begon het bij Renate ook te kriebelen om de merrie voor de wagen te spannen, wat tot nu toe goed uitpakt. De combinatie stuurde een video in naar de MenSport@home-competitie klasse Middelzwaar, waar ze met een percentage van 73,45% nu de koppositie bezet houden. “Toen we haar kochten waren we nog helemaal niet bezig met mennen, dus ze liep de eerste tijd vooral onder het zadel bij ons”, blikt de menster terug naar vijf jaar geleden. “Pas toen wij met onze andere paarden het mennen een beetje op begonnen te pakken, hebben we Oukje ook eens voor de wagen gespannen”.

Betrouwbaar

In de periode dat Roling haar rijvaardigheids-examen moest doen, was haar vaste menpaard niet fit genoeg om mee te gaan. Omdat het mennen met Oukje steeds beter ging, besloot Roling om haar mee te nemen naar het examen. “Onder het zadel is ze altijd al heel betrouwbaar geweest, dus ik wist gewoon dat ik echt wat aan haar zou hebben op wedstrijd. Het examen verliep goed en Oukje was heel braaf, dus zo begon het te kriebelen om ook een wedstrijdseizoen mee te pakken, gewoon om te kijken hoe het zou lopen”. Ze vervolgt lachend: “Het pakte heel erg goed uit, want we werden gelijk Nederlands Kampioen bij de Friezen. Dus toen zijn we wedstrijden blijven rijden”.

MenSport@Home

Omdat de reguliere wedstrijden op dit moment stilliggen, besloot de menster mee te doen aan MenSport@Home. “We zaten al een tijdje te wachten totdat er ook een mogelijkheid was om mee te rijden met online menwedstrijden, dus toen die er eenmaal was besloten we gelijk een video in te sturen”, legt ze uit. “De proef ging heel erg fijn. Bij het eerste rondje door de bak kon ik gelijk aanvoelen hoe Oukje was. Normaal gesproken kan ze best wel gespannen zijn op wedstrijd, en dan wordt ze iets minder scherp, maar tijdens deze proef merkte ik daar helemaal niks van. Eén keer bijklikken zorgde er al voor dat ze gelijk actief was, ik kon haar heel goed van achter naar voren rijden. Het enige wat ze heel moeilijk vindt is het achterwaarts gaan, dat zijn we nu heel veel aan het oefenen”.

Stemcommando’s

Naast het mennen loopt de merrie ook veel onder het zadel. Op dit moment wordt ze door de zus van Roling uitgebracht op ZZ Licht-niveau. “Mijn zus en ik gebruiken tijdens zowel het rijden als het mennen dezelfde commando’s en hulpen, wat ervoor zorgt dat Oukje zich daar heel erg op focust. Tijdens het opnemen zorgde dit wel voor een probleem, want als mijn zus ‘draf’ zei, wist Oukje gelijk dat ze een overgang moest maken. We hebben dus de gangen moeten vervangen door andere woorden, want anders gaat Oukje al oefeningen uitvoeren zonder dat ik die van haar vraag”, lacht Roling. “Aan de ene kant is het heel fijn dat ze goed luistert, maar je moet wel echt op blijven letten omdat ze zo gevoelig is”.

Heel secuur

Roling stuurde de video in via de website van WeAllRide, en ontving een protocol met feedback van een gerenommeerde jury. “De feedback was opbouwend en positief. Zelfs bij de hoge cijfers stonden nog goede tips, zodat ik de oefeningen nog meer af kan werken. Bij meer dan de helft van de onderdelen stond nog een opmerking waar ik echt wat mee kan”. Ondanks dat ze een goed gevoel bij de proef had, had Roling niet verwacht zo’n hoog percentage te halen. “Oukje liep fijn, dus zelf dacht ik dat we rond de 65% zouden halen. Dat we echt 73% haalden had ik zelf niet durven hopen. We zijn normaal best streng voor onszelf en kijken heel secuur naar wat we wel en niet goed doen. Dat we nu dan zo’n hoge score halen en positieve feedback krijgen, is niet alleen echt leuk, maar ook heel leerzaam”. Roling heeft zo goed mogelijk geprobeerd om het echte wedstrijdgevoel na te bootsen. “We hebben een binnenbak en een buitenbak, dus we hebben binnen losgereden en buiten gefilmd. Ik merkte gelijk dat Oukje hetzelfde doet als op wedstrijd, want zodra we de proef in gaan gaat ze aan”. De menster haar doel is om Oukje haar sportpredicaat nog te laten behalen. “Het liefst willen we daarna in de hoogste klassen zo goed mogelijk presteren!” Op de website van weallride vind je meer informatie om mee te kunnen doen aan Mensport@Home Overname zonder bronvermelding én toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan. Foto: DA Fotografie