Jacqueline Braak 1
Jacqueline Braak 1

Jacqueline Braak: “Via grondwerk en rijden, nu aan het mennen”

Algemeen

Als van jongs af aan wilde de kleine Jacqueline Braak op paardrijden, maar dat was te duur. Eindelijk op haar twaalfde kreeg ze een tienrittenkaart voor de manege, maar na twee lessen moest haar moeder Jacqueline naar de manege sleuren. Toch na vele jaren leerde ze via het grondwerk goed paard te rijden en is haar menavontuur pas begonnen. Gepassioneerd vertelt Jacqueline: “Toen ik eindelijk op de manege mocht rijden, waren er van die vervelende meiden en zo’n schreeuwende instructeur die alleen maar zei dat ik de pony een mep moest geven. Ik heb het wel een jaar volgehouden, maar ben toen gestopt.”

Verademing

“Toch bleef het kriebelen en toen rond mijn twintigste heb ik nog drie jaar op een manege gereden. Uiteindelijk ben ik twee keer verhuisd en toen ik in Castricum kwam te wonen en ik de peuterjuf van mijn dochtertje sprak, tipte zij mij over een instructrice in de buurt. Dat was Erica van Leeuwen en zij geeft les in de Chris Irwin-methode. Dit was een verademing, want nu begreep ik waarom je bepaalde hulpen moest geven en op welke manier. Van haar leerde ik niet alleen goed te rijden, maar ook hoe ik kon grondwerken met een paard.”

Wonder

“Via Erica kwam ik in contact met Josey waar ik twee Friese paarden voor ben gaan verzorgen. Met deze paarden ben ik begonnen met heel veel grondwerk en wilde ik uiteindelijk toch wel gaan rijden. Marjolein van den Berg die ook volgens de Irwin-methode werkt, heeft ze toen zadelmak gemaakt. Eén van deze paarden brak vervolgens een been en wonder boven wonder is dit goed gekomen.”

Mencursus

“Een paar weken heb ik even geen paarden gezien, omdat ik de verplichting best groot vond. Toch kon ik niet zonder ze en wilde ik wat anders met ze gaan doen. Samen met een vriendin zijn we vorig jaar de mencursus gaan volgen bij Jan Tuin en had ik een nieuwe uitdaging. De Shetlander Surprise, oftewel ‘Sup’, die bij de Friese paarden stond, ben ik daarna gaan beleren aan de lange lijnen en het trekken van een sleep. Uiteindelijk heeft Marjolein mij ook geholpen met dat laatste stukje voor de wagen.”

Dochters besmet

“Sup vindt het hartstikke leuk en ik ook! Sup is een echte Shet en heel eigenwijs, maar voor de wagen doet zij echt haar best. Het leuke is ook dat je het mennen samen met je familie kunt doen. Je kunt ze eens meenemen op de wagen. Nog leuker is dat mijn ene dochter al een heel net proefje met Sup heeft gereden en dat mijn andere dochter het mennen met Sup heel leuk vindt.”

Aanvulling

“Het grappige is ook dat ik in het mennen tegen hetzelfde aanloop als in het rijden. Vaak vergeet ik mijn buitenteugel en vallen de paarden over de binnenschouder. Met rijden kun je dit nog wel grotendeels oplossen met je binnenbeen, maar met mennen niet en word je dus met je neus op de feiten gedrukt. Het is een mooie aanvulling op elkaar.”

Uitgesproken karakter

“Daarbij kan mennen met ieder paard, dus ook eentje waar je te groot voor bent om op te rijden. Mijn volgende uitdaging is om de Friese paarden voor de wagen te beleren. Dit lijkt mij toch ook wel heel gaaf. Het mooiste van de pony’s en paarden is dat ze zo veelzijdig in de te zetten zijn; grondwerk, rijden, mennen, maar bijvoorbeeld ook voltige. Pony’s hebben wel een veel meer uitgesproken karakter dan paarden, zeker de Shetten. Sup is vaak genoeg ontsnapt. Maar dat karakter vind ik juist zo leuk!” (CdB) Inmiddels loopt Sup ook in het tweespan op het strand. Foto’s: Marjolein van den Berg Bron: MenSport / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan
Jacqueline Braak 1