Janneke 4
Janneke 4

Janneke: “Lekker je hoofd leegmaken en nergens aan denken”

Algemeen

Janneke Vorenholt heeft thuis zes pony’s te staan. Ze is als vroegere voetbalmeid overgestapt naar de paarden. Een paar jaar terug heeft ze een TIA gehad, waardoor het mennen op een lager pitje is komen te staan. “Ik vind dat zo ontzettend vervelend, maar shit happens zeggen we dan maar.”

Door de liefde

“De passie voor het mennen is bij mij best laat begonnen. Het kwam door de liefde. Mijn man zat al in de paarden en in eerste instantie zijn we begonnen met een rijpaard. Daarna hebben we tuigpaarden gekocht. Die stonden wel voor de boerenwagen. We hadden een Shetlander als weidemaatjes en we besloten ook die te beleren voor het kleine wagentje. We vonden het wel grappige pony’s, maar ze hebben wel een strakke hand nodig. Ze zijn redelijk ondeugend. De tuigpaarden hebben we inmiddels al verkocht.”

Niet meer kunnen overzien

“De eerste keer mennen was voor mij ontzettend spannend. Ik wist niet wat ik kon verwachten en werd zo achter een grote tuiger gezet. Maar ondanks de enorme spanning begon ik er steeds meer plezier in te krijgen. Ik bleef mijzelf ontwikkelen. Het recreatief mennen, vind ik het leukst. Nadat ik de TIA heb gekregen een paar jaar terug is alles op een lager pitje komen te staan. Ik kan het niet meer goed overzien. Ik kan niet op het verkeer letten, de pony’s en al het andere en dan wordt het gevaarlijk. Mennen doe ik dan ook alleen in het bos en mijn man gaat altijd mee.”

Ermee dealen

“Mijn man ment nog altijd om de pony’s in vorm te houden, zo’n beetje om de dag neemt hij een pony mee. Hij heeft er nog verschrikkelijk veel lol in en daar gaat het om. Ik ben wel blij dat ik zo nu en dan nog even het bos in kan. Je doet er niks aan. Ik heb het gekregen en het was geen keus. We moeten ermee dealen en dat doen we dan ook. Positief blijven, is de gedachte. Al is het wel jammer dat de wedstrijden de laatste tijd niet doorgingen, want dat was altijd zo gezellig en beleefde ik veel plezier aan om te kijken.”

Zoon is ook gek op het mennen

“We hebben voornamelijk Shetlanders en Welshpony’s. We hebben volle Shetlanders en kruisingen, zoals Shetlander x Welsh en een Shetlander x Dartmoor. Toen onze zoon Leon eenmaal oud genoeg was, is hij ook begonnen met het mennen. Hij vindt het geweldig en de pony’s passen er mooi bij. Leon is ook fanatiek bezig met het rijden van wedstrijden. Hij rijdt Mevisto, kruising Shetlander x Dartmoor in het ZZ-vaardigheid. Vanaf het moment dat hij zijn eerste startpas mocht aanvragen, is hij dit direct gaan doen. Hij doet het nu al een lange tijd en blijft het leuk vinden.”

Voorstelronde pony’s

“We hebben onze oude Greet, dat is een 22-jarige Shetlander. De pony waar onze zoon mee is begonnen. Het is niet de makkelijkste, maar Greet gaat voor onze zoon door het vuur. Dan hebben we Jolanda, een volle Shetlander. Haar hebben we zelf gefokt en daar is Leon L-dressuur mee. Mevisto is ZZ-vaardigheid en L-dressuur, want die pony houdt niet van dressuur. Mevisto wil alleen maar hard gaan. We hebben Mister Wiggle nog, daar rijdt onze schoondochter Romy mee in de dressuur. Onze zoon heeft hem ook wel samen met Mevisto in het span voor de indoor marathons.”

De jonkies

“Dan hebben we nog de twee Welshpony’s, namelijk Confetti’s Boy en Lorenzo. Dat zijn nog erg jonge pony’s die we aan het opleiden zijn. Mevisto wordt al wat ouder en mijn zoon wil toch wel graag wedstrijden blijven rijden. Dan moet er wel weer wat bijgekocht worden. We hebben ze gekocht van Joris Wouda op jonge leeftijd, want dan konden we ze makkelijk naar eigen handzetten. Het opleiden van deze pony’s gaat heel goed. Inmiddels lopen ze ook al wedstrijden in de B met winstpunten.” [gallery ids=”eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvbWVuc3BvcnQubmxcL3dwLWNvbnRlbnRcL3VwbG9hZHNcLzIwMjJcLzAxXC9KYW5uZWtlLTEucG5nIiwidGl0bGUiOiJKYW5uZWtlIDEiLCJjYXB0aW9uIjoiIiwiYWx0IjoiIiwiZGVzY3JpcHRpb24iOiJKYW5uZWtlIGVuIGhhYXIgbWFuIn0=,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvbWVuc3BvcnQubmxcL3dwLWNvbnRlbnRcL3VwbG9hZHNcLzIwMjJcLzAxXC9KYW5uZWtlLTIucG5nIiwidGl0bGUiOiJKYW5uZWtlIDIiLCJjYXB0aW9uIjoiIiwiYWx0IjoiIiwiZGVzY3JpcHRpb24iOiIifQ==”]

Makke pony om mee te starten

“Het liefst kopen we de pony’s zo jong mogelijk, zodat we ze naar eigen hand kunnen zetten. Maar dat kan natuurlijk niet altijd. Mevisto hebben we bijvoorbeeld gekocht toen hij wat ouder was. We hadden namelijk een span gekocht voor Leon, maar dat ging niet helemaal goed. Die ging heel hard aan de wandel met onze zoon. Hij was toen nog maar elf en wilde ook een van zijn eerste wedstrijden gaan rijden. Dan moet je wel een pony hebben die mak was en dat was Mevisto voor ons. Zo is onze zoon wel blijven mennen.”

Hoofd leegmaken

“Het mooiste is dat je je hoofd leeg kunt maken en met de paarden bezig bent in de buitenlucht. Ik maakte altijd tochtjes en we zijn ook wel een keer op vakantie geweest met de pony’s naar Wateren. Het was heerlijk om daar te rijden en je hoofd leeg te maken. Gewoon even nergens aan denken. Afgelopen jaar zijn we naar het wereldkampioenschap gewest, maar alleen om te kijken. We hebben onze eigen pony’s niet meegenomen, want die zijn te klein. We hebben ontzettend genoten.”

Ontspanning

“Ik denk ook wel dat de pony’s mij er doorheen hebben geholpen de laatste jaren na de TIA. Ik heb mijn werk namelijk ook moeten opgeven daardoor en anders had ik helemaal niks meer gehad. Ik hoef niet per se veel te mennen, want het bij de pony’s zijn is al heel fijn. Gewoon op een zondagmiddag naar ze toe en bij ze in het land zitten. Mijn man is inmiddels ook volledig afgekeurd en die gaat ook elke dag naar de pony’s toe. We hebben ze nu het meest hebben voor ontspanning voor onszelf.”

Menners worden vaak vergeten

“Het jammere vind ik wel dat er in het algemeen weinig aandacht wordt besteed aan de mensport. We zien soms bladen en stukken waarbij een springruiter of dressuurruiter derde wordt op een wereldkampioenschap en daar heel veel over wordt geschreven. Terwijl een menner die wereldkampioen is geworden niet zo veel aandacht krijgt, terwijl dat net zo knap is. Zelfs iemand als ik kan met hulp gewoon nog mennen, maar ik ga zeker niet meer op een paard zitten dat is vragen om ongelukken. Dus let ook eens op ons, want wij menners doen ook mee en niet alleen de ruiters. Ik vond het zonde dat we vaak vergeten worden.” Rianne de Bruin voor Mensport
Janneke 4
Janneke 4
Janneke 4
Janneke 4