IMG_3450
IMG_3450

Rosella: “Het zijn een stelletje clowns”

Algemeen

Minipaardjes zijn geen Shetlanders, maar letterlijk miniatuurpaardjes. Deze dieren worden niet groter dan 106 cm en vaak wordt de grens al bij de 86 cm groot gelegd. Een van de disciplines waarvoor deze bijzondere paardjes worden gebruikt is de mensport. Ook Rosella ment met Minipaardjes.

Unieke dieren

Rosella heeft drie Minipaardjes. Een uit het Belgische stamboek (BMPRS) en de andere twee van het Nederlandse stamboek (NMPRS). Deze drie paardjes hebben een schofthoogte die tussen de 90 cm en 100 com ligt. Maar niet alleen de maat maakt ze een aparte verschijning. Bij de Minipaardjes zijn namelijk alle kleuren toegestaan. Met een silver dapple, een tovero en schimmel-bont maken Rosella haar paardjes een uniek span voor de kar.  “Het is gewoon het elegante van een paard in een kleine verpakking.”

Van KWPN naar Minipaardje

Eerst had Rosella een KWPN-rijpaard, maar uiteindelijk is zij geswitcht naar de Minipaardjes. “Ik verzorgde op een minipaardenstal de pony’s. Naast mijn werk deed ik dat wel eens. En zo doende zei ik toen: ‘als ik geen paard meer heb dan wil ik een Minipaard en die voor de kar.’” Het resultaat zijn haar drie Minipaardjes, waar zij nu al twee jaar een team mee is.

Veelzijdigheid in het mennen

Rosella ment in verschillend span met haar Minipaardjes. Meestal is dit dubbelspan, maar het klavertje drie wordt ook wel eens gebruikt. “Ik doe sowieso lekker recreatief. En ook dressuur en vaardigheid. Dat vind ik zelf heel leuk om te doen, maar de pony’s gaan liever knetterhard. Hun voorkeur gaar echt uit naar vaardigheid en marathon.” In de vaardigheid probeert Rosella nu zo ver mogelijk te komen en in de dressuur wil ze rustig verder trainen.

Ondeugend

“Heel ondeugend”, zo wordt het karakter van de Minipaardjes omschreven. “Ze zijn echt vergelijkbaar met Shetjes en geen kinderpaardjes. Het zijn een stelletje clowns bij elkaar.” Alle drie de Minipaardjes hebben hun eigen sprekende karakter. “Achack die heeft een oude ziel. Die is echt lekker rustig en lui, maar als hij moet dan doet hij het werk wel. Gino en Dominanter; die kunnen niet met elkaar maar ook niet zonder elkaar.”

Handen vol

Op stal hebben ze zo nu en dan hun handen vol aan deze kleine beestjes. “Ze ontsnappen nog wel eens. Daar zijn ze heel goed in.” Rosella staat met haar Minipaarjes op PSC De Dijkgraaf. Daar verblijven ze in de zogenaamde ‘minivleugel’. Een deel met speciale ponystalletjes.

Houden van actie

Rosella traint haar Minipaarjes vooral op conditie voor de kar. Zeker voor de marathon vindt zij dit belangrijk. Maar buiten het mennen valt er ook veel te beleven met deze Minipaardjes. “Ik doe ook Parelli en grondwerk. Vooral met Gino. En verder longeer ik ze, ben ik bezig met dubbele lijnen en gooi ik wel eens een cavaletti in de bak. Er wordt ook veel vrijheidsdressuur met deze paardjes gedaan, maar die van mij vinden dat saai. Die houden van actie.” Foto’s: privé-bezit en Rien Paardekooper (KiekNoe Fotografie)    Wil jij ook jouw liefde en passie voor paarden met ons delen? Stuur dan een berichtje naar info@mensport.nl Bron: MenSport / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan
IMG_3450
IMG_3450