IMG_BD87EC22659C-1
IMG_BD87EC22659C-1 Patricia van der Zwan met Beauty.

Patricia Van der Zwan: “We zijn echt zichtbaar verbeterd”

Algemeen

Dat MenSport@Home voor groot en klein is, weet Patricia van der Zwan ruimschoots te bevestigen. Ze deed met haar eigen- en verzorgshetlander mee met de wedstrijd en reed naar scores van 66.40% en 66.20% in de klasse Basis. Hiermee domineert ze zowel de eerste als de tweede plaats op het live scorebord. Van der Zwan ment al sinds 2008. “Ik vind zelf het paardrijden niet heel erg leuk, ik hou ervan om gewoon met de paarden bezig te zijn. Ook toen ik nog een groter rijpaard had longeerde ik liever dan dat ik reed, vandaar dat ik besloot om een shetlander te kopen toen hij met pensioen ging. Gewoon om te werken aan de lange teugel en de dubbele longeerlijn, en zo begon het eigenlijk te kriebelen om mijn koetsiersbewijs te halen”.

Menbewijs

Zo gezegd zo gedaan. Van der Zwan haalde haar menbewijs en besloot samen met Beauty te gaan mennen. “Na een jaar of twee ben ik begonnen met menwedstrijden. In het begin kon dat niet heel fanatiek, want ik had geen eigen vervoer en met een sulky kan ik ook niet zomaar met elke trailer op pad. Gelukkig had een vriendin van mij een hele grote tweepaards-trailer waar twee shetlanders en twee sulky’s in konden, dus zij heeft mij een paar keer meegenomen. Sindsdien vond ik het zo leuk dat ik een eigen trailertje heb gekocht zodat ik zelf met Beauty en de sulky op pad kon”. Naast dat ze ment met haar eigen pony, spant ze ook verzorgpony Jaya regelmatig voor de wagen. “Met haar men ik nu ongeveer een jaar”, legt Van der Zwan uit. “In de reguliere wedstrijden starten we nu B in de dressuur en rijden we vaardigheid op L-niveau”.

Meer verzameling

Omdat de menwedstrijden nu stilliggen, besloot ze een video in te sturen naar de MenSport@Home-competitie. “Normaal starten we op M-niveau, maar we hebben een jaar met blessures en een maagzweer achter de rug, dus we hebben een hele tijd rustig aangedaan”, legt Van der Zwan uit. “Bij WeAllRide zijn het Licht en het het Middelzwaar iets lastiger opgebouwd dan bij de reguliere wedstrijden van de KNHS. Er zit iets meer verzameling in, dat je normaal in het L bij de KNHS niet hebt. Vandaar dat ik met Beauty in de Basis ben gestart, zodat we even konden kijken hoe het ging. Onlangs heb ik nog een proefje ingestuurd op Licht-niveau, zodat we konden kijken of we verbeterd waren”. Deze wedstrijd was een mooi opstapje voor de officiële wedstrijden, het is goed dat we weer beginnen aan de basis en weer wat serieuzer bezig gaan. Het jurycommentaar was heel positief opbouwend. Ze hebben mij tips gegeven waar ik echt wat mee kan, zo schreven ze bijvoorbeeld dat Jaya iets actiever gereden mocht worden, zodat ze haar achterhand meer zou gebruiken. Vanuit daar krijg ik weer een stillere aanleuning”.

Verbeterd

Twee weken nadat ze feedback ontving van haar eerste proef, stuurde ze nog een video in. “Ik hoopte dat mijn verbetering zichtbaar zou zijn, omdat we er echt hard aan gewerkt hadden. Op de video’s is duidelijk zichtbaar dat we echt verbeterd zijn en het jurycommentaar op de tweede video bevestigde dit ook”. “Ik zou het iedereen aanraden om mee te doen, het is echt heel leerzaam”, sluit de menster enthousiast af. Op de website van weallride vind je meer informatie om mee te kunnen doen aan Mensport@Home Overname zonder bronvermelding én toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan. Foto: Privébezit