Afbeelding

Janneke de Meijer - Kools: “Door het mennen genieten we weer van de sport”

Algemeen

Janneke de Meijer - Kools was in de eerste instantie best onder de indruk van de imposante 1,81M-hoge  Copperfield (v. Negro), toch vond ze al snel het vertrouwen toen ze plaatsnam in zijn zadel. Ondanks dat de ambities van De Meijer - Kools bij de eventing lagen, moest ze vanwege haar rugproblemen noodgedwongen de keuze maken om te gaan mennen met haar schimmel. Ondertussen geniet de combinatie volop en worden de eerste plannen om uit te komen in de sport al voorzichtig gemaakt. 

Betrouwbaar paard

“Ik kocht Copperfield toen hij zes jaar oud was als dressuurpaard van zijn fokker Karin v. Dijk uit Baarle Nassau”, blikt de amazone terug naar negen jaar geleden. “Destijds liep ik stage bij de familie Van Dijk en was ik op zoek naar een betrouwbaar paard. In de eerste instantie vond ik Copperfield best imposant. Hij was destijds aan de hand niet altijd braaf, hij brak wel eens los naar de wei en kon wel uit het niets wegrennen. Maar toen ik op hem mocht rijden was het ijs al snel gebroken en even later is het echt mijn maatje geworden.”

Grote paarden

Het was niet direct liefde op het eerste gezicht tussen amazone en paard. “Ik hield enorm van grote paarden, maar Copperfield wist dat hij groot was en kon daar wel eens gebruik van maken. Echter hadden wij onder het zadel wel een klik; hij was heel lief, braaf en betrouwbaar.” 

Chronische rugproblemen 

Al snel kreeg de combinatie de smaak te pakken in het springen en eventing en trainden ze fanatiek onder leiding van Ilonka Kluijtmans. “Door chronische rugproblemen en een operatie is mij geadviseerd geen vijf dagen in de week paard meer te rijden. Om toch te kunnen genieten van mijn paard en de sport, heb ik op een zondagochtend aan mijn buurman gevraagd of ik zijn mentuig mocht lenen. Ik wilde gewoon eens proberen hoe Copperfield het slepen aan zou pakken.”


Menbewijs

Samen met haar buurman zette De Meijer - Kools haar eerste stappen in de menwereld. “Ik heb een aantal jaar geleden op school mijn menbewijs gehaald. Ik wist dat ik mennen wel leuk vond, maar voordat ik geblesseerd raakte, had ik er nooit aan gedacht om er fanatiek mee bezig te gaan.” 

Eerlijk en betrouwbaar

Om Copperfield rustig te laten wennen aan de kar, bracht De Meijer - Kools de ruin naar Glenn Geerts. “ Copperfield is uit logeren gegaan en Glenn had hem binnen enkele dagen voor de wagen staan. Copperfield is eerlijk en betrouwbaar en hij liep zo weg in de koets. Uiteraard had Glenn het nodige voorwerk gedaan wat nodig was. Ik ben Glenn enorm dankbaar dat hij mij de vrijheid met mijn paard heeft terug kunnen geven.”

Sterker worden

Momenteel maakt het span voldoende kilometers. “We focussen ons nu op het sterker worden en conditioneel trainen. We trainen ook thuis vaardigheid en dressuur. Daarnaast loopt Copperfield  ook enkele keren per week bij mijn bijrijder onder het zadel om hem soepel door het lijf te houden.”

Allround paard

De Meijer - Kools benoemt de rust tijdens het rijden als kwaliteit van haar en haard paard. “Copperfield vertrouwd op mij en ik als menner blijf ook altijd rustig. Ik ben trots op het feit dat we eigenlijk heel veel samen bereikt hebben. Hij is echt een allround paard dat voor mij door het vuur gaat in welke discipline dan ook. Ik verwacht ook dat hij het in de marathons super zal doen. Hij vond eventing ook zo gaaf en ik verwacht dat hij dat spelletje ook fantastisch vindt. Voor nu willen we eerst lekker kilometers voor de koets maken, wij genieten nu weer samen met elkaar van de sport en dat is het allerbelangrijkste.”

Bron: MenSport, overname zonder toestemming via info@mensport.nl niet toegestaan

Foto: Privébezit/ Esveo fotografie

Afbeelding