Afbeelding

Bionda Bezemer: “Elke keer besef ik weer hoe trots ik op Curby ben”

Algemeen

Bionda Bezemer werd op slag verliefd op een advertentie van de shetlander Curby. Ondanks dat de combinatie elkaar in het begin niet begreep en het beleren nogal wat voeten in de aarde had, hebben ze elkaar helemaal gevonden en ligt plezier hoog in het vaandel. 

Droom

“Dertien jaar geleden kocht ik een haflinger en ontstond de droom om daar een shetlander bij te hebben waarmee ik kon mennen”, steekt de amazone van wal. “Op Marktplaats kwam ik Sander tegen, een 4-jarige shetlander van 86CM groot. Hij was net geruind, dus had nog echt die hengstenuitstraling. Ik was al meteen verliefd op de advertentie en ik wilde hem eigenlijk sowieso kopen. Dus dat deed ik en hij stond daarna al snel bij mij op stal.”

Curby

Bezemer besloot al snel om Sander, zoals de shetlander eerst heette, om te dopen tot Curby. “Ik vond Sander een hele leuk naam, maar het paste niet bij hem. Zodoende ben op zoek gegaan naar leuke paardennamen en toen zag ik Carby ergens staan. De betekenis hiervan ‘Romeinse paardenwagen Driver’. Het was de bedoeling dat Curby voor het wagentje ging en daarom vond ik deze naam wel toepasselijk. Ik heb alleen van de a een u gemaakt.”

Combinatie

Ondertussen is de combinatie alweer 12 jaar samen. “Voordat ik Curby kreeg, wilde ik heel graag een combinatie van een pony en een shetlander. Ik heb deze combinatie verzorgd en dat vond ik erg leuk. Als ik dan ging rijden kon de shetlander aan de hand mee. Mijn droom was om er uiteindelijk ook mee te gaan mennen. Toen ik Curby kreeg was hij een beetje down. Hij wilde niet zoveel en was wel van het bijten en schoppen. Ik vond het toen wel moeilijk om hiermee om te gaan, want je wilt niet gebeten worden, maar ik ben van mening dat ze dat ook niet zomaar doen.”


Wandelen en fietsen 

De menster besloot een vriendelijke manier te zoeken om de ruin zijn gedrag te veranderen. “Ik heb toen besloten om Curby eerst even op de wei te laten en even te laten aarden op de plek waar hij stond. Tijdens het weideseizoen heb ik hem lekker laten grazen aan de hand, zodat hij kon leren dat het leuk was dat hij met mij mee mocht. Uiteindelijk vond hij wandelen zo leuk dat hij niet meer te stoppen was, dus toen zij we het fietsen aan de hand op gaan pakken.”

Trots

Niet lang daarna begon het beleren van Curby. “Ik had op mijn stal geen bak waar ik hem in kon beleren. Hij was wel heel erg verkeersmak, dus ik ben buiten met hem gaan oefenen. Samen met een vriendin ben ik begonnen met lange lijnen. Curby vond het allemaal maar moeilijk om iets te doen wat er van hem gevraagd werd. Hij deed liever zijn eigen ding en wanneer hij daar zin in had. Na twee jaar proberen, begon hij het uiteindelijk wel te begrijpen. Mijn eerste ritje met het karretje weet ik nog heel goed. Hij deed het alsof hij het al jaren deed en ik was heel trots.” 

Terug naar de basis

Ondanks dat het mennen in het begin heel goed ging, sloeg het gedrag van de ruin na een tijdje om. “Het was echt levensgevaarlijk, dus we besloten terug te gaan naar de basis met grondwerk. Hierna ging het echt steeds beter en hebben we ook vakanties gehad naar de Veluwe om uren door de bossen te rijden. Ik reed vier keer in de week door weer en wind om zijn conditie op te bouwen.”

Gouden plek

Een tijdje terug zijn Bezemer haar paarden verhuisd naar een grote weide in België. “Ik vond dit echt zo’n gouden plek dat ik het Curby ook gunde om hier te gaan staan. Ik de loop der jaren is mijn kijk op paarden houden veranderd. Ik had ze altijd al graag 24/7 buiten met schuilstal, maar nu besef ik dat ik echt nooit meer anders wil. Paarden hebben in mijn ogen ook een stem. Ik ga bijvoorbeeld heel vaak met Curby wandelen en dan mag hij de route bepalen. Op een dag liepen we ergens wat helemaal geen weg meer was en raakte we een beetje verdwaald. We hadden de grootste lol en Curby wees ons uiteindelijk weer op het juiste pad.”


Herinneringen maken

Ze vervolgt: “Op dit moment mennen wij nog steeds en maken we ook grote wandelingen. Ik zou heel graag het vrijheidsdressuur willen oppakken, want dit vind Curby ook heel leuk om te doen; hij kan al steigeren, liggen, schudden en voetjes naar voren. Ik zou het heel gaaf vinden als hij dan kan steigeren terwijl ik naast hem sta in een mooi bloemenveld en ik in een mooie jurk. Omdat ik zelf fotografe ben, vind ik het ook super leuk om foto’s te gaan maken met mijn Curby. Zo maken wij herinneringen die ik altijd even terug kan kijken en elke keer besef ik weer hoe trots ik op hem ben.”

Stoer

Bezemer legt uit dat ze veel eigenschappen van zichzelf terugvindt in de shetlander. “Nieuwe mensen of paarden vertrouwt hij niet meteen. Hij laat dan goed zien wie hij is en hoe stoer hij is, ook al is hij niet heel groot. Als hij eenmaal door heeft dat mensen of paarden lief voor hem zijn, gaat hij voor je door het vuur. Ik ben als persoon ook zo: ik kijk het liefst eerst de kat uit de boom voordat ik mijzelf open stel naar iemand.”

Conditie opbouwen 

“De meeste mensen willen denk ik in de wedstrijd sport iets bereiken maar wij hebben dat doel niet voor ogen. Ik zou nog graag wat verder willen komen in de vrijheidsdressuur en dit terug laten komen tijdens fotoshoots die ik nog graag wil gaan doen tussen de bloemenvelden. Qua mennen ben ik nu bezig zijn conditie weer op te bouwen en zou het gaaf vinden als we weer de 20km kunnen aantikken”, sluit ze enthousiast af. 

Bionda en Curby zijn hier te volgen op Instagram

Bron: MenSport, overname zonder toestemming via info@mensport.nl niet toegestaan

Foto: Kajo Bezemer/ Milene Bezemer

Afbeelding
Afbeelding