Afbeelding

Op pad in Nederland: Zuid-Holland

Algemeen Beleving Opvallend

Met paarden valt zoveel te beleven. Daarom doet MenSport een ‘rondje Nederland’. Wat zijn de mooiste plekken en waar zijn de leukste activiteiten om met of zonder paard te bezoeken? Wat móet je hebben gezien en gedaan? Zuid-Holland is nu aan de beurt.

Bedrijvigheid in de steden Leiden en Rotterdam, even heerlijk uitwaaien aan het strand, genieten van de rust in polders en parken. In Zuid-Holland kun je de drukte van de stad afwisselen met de stilte van de prachtige natuur.

Zandstrand en duinen in Oostvoorne

Waar kun je in een kustprovincie als Zuid-Holland nou mooier rijden dan op het strand? Hoewel de provincie ook vele prachtige dijken en beboste recreatieparken kent, die dankzij de ruiter- en menpaden paardenmensen veel podium bieden, verdienen de zandstranden en duingebieden het om hier even extra benoemd te worden. Neem bijvoorbeeld de Voornse Duinen. Het is één van de belangrijkere natuurgebieden van West-Europa door de unieke planten en dieren die er voorkomen. Je vindt er het begroeide Groene Strand, grote grazers en tussen Het Strand van Oostvoorne en het Haringvliet kun je genieten van kilometers zandstrand. 

En dacht je dat je een vakantie met je viervoeter beter kunt uitstellen tot de zomer? De duinen en stranden zijn juist vaak in de winter heel goed te betreden. Je zit dan niet met tijden waarop de paarden er niet welkom zijn.

Contrastrijk Stompwijk

‘Het rondje contrasten’, zo kun je een rondje mennen rondom Stompwijk noemen. Die route heeft zoveel afwisseling te bieden. Van de drukte richting de stad tot de oer-Hollandse molens, terug naar het rustgevende groen en de koeien in de wei in Stompwijk.’ Rijd door recreatiegebied Vlietland richting de stranden bij Wassenaar. Het biedt veel afwisseling, ook als je je paard even lekker in het weiland laat staan. 

Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de Stompwijkse Paardendagen. Dit tot immaterieel cultureel erfgoed uitgeroepen evenement heeft de kortebaandraverij als hoogtepunt. Daarnaast staat ringsteken, met vele verschillende aanspanningen, op het programma. Kijk op www.stompwijksepaardendagen.nl. Dit jaar helaas net achter de rug, volgend jaar weer een kans voor een onvergetelijke beleving.

Wat nog meer?

- Eén van de grootste groengebieden bij Den Haag – Madestein – heeft diverse men- en ruiterpaden. Rijd via landgoed Ockenburg richting de duinen of ga de andere kant op naar recreatiegebied De Uithof.

- In Ouddorp zit menner/manegehouder Edwin van der Graaf met zijn bedrijf PSC De Dijkgraaf. Bij hem kun je je hele aanspanning kwijt. De manege zit vlak bij de duinen en het strand, zodat je prachtige tochten kunt maken. En als je dan toch bij zo’n topmenner (in de buurt) bivakkeert, is een menles natuurlijk ook een idee!