Kim van dijk-Liberty
Kim van dijk-Liberty

Van springruiter naar menner: “Ik mis een been …”

Recreatie

Van origine is ze springruiter. Kim van Dijk uit het Noordhollandse Middenmeer leidde sportpaarden op tot en met het Z bij professionele stallen zoals die van Matthijs van Asten. ‘Haar’ paarden belandden via de handelsstal bij bijvoorbeeld topruiter Jur Vrieling. Toen ze kinderen kreeg, schafte Kim een pony’tje aan. “Op een gegeven moment dacht ik: ‘Waarom doe ik er zelf niet iets mee?’ 

En toen ben ik gaan mennen met Liberty.” De knappe Welsh A-pony was als 2-jarige overgenomen van een goede fokker; als veulen en enter werd Liberty kampioen op de keuring. “Het is echt een superknap beestje, met veel uitstaling”, vertelt Kim. “Echt zo’n pony waarvan je wenste dat er een paardenversie van zou bestaan. Eigenlijk wilden we een oudere en meer ervaren pony, maar deze kon ik niet laten lopen.”

Bixie

De inmiddels 10-jarige en 1.16,5m hoge Liberty bleek braaf genoeg, onder de professionele begeleiding van moeders. Toen Kims oudste dochter meer interesse en talent voor kunstschaatsen bleek te hebben, was het de beurt aan de twee jongste kinderen om op Liberty te rijden. Ze nemen deel aan Bixie-proefjes met de spierwitte Welsh A-pony, maken eens een sprongetje en hebben vooral veel plezier. 

Stap voor stap

“’Lib’ is wel een echte merrie, als ze het er niet mee eens is, trekt ze een sprintje en gaat ze bokken. Onze dochter van 8 is daar niet van gecharmeerd, maar onze zoon (6 jaar) lacht erom. Voor de wagen heeft ze die küren niet, ze is duidelijk in haar sas als menpony. Ik fietste al altijd met haar aan de hand, en deed haar aan de lange lijnen. Dus het inspannen ging best gemakkelijk; het is niet heel veel anders dan het africhten van een rijpaard, gewoon rustig en stap voor stap.”

Nadenken

“Als ik rijd, doe ik alles op de automatische piloot, maar bij het mennen moet ik heel erg nadenken bij alles wat ik doe. Ik mis nog altijd een been en ga raar zitten als ik de buitenkant moet begrenzen. Mennen is dus een hele leuk uitdaging. Ik begin best fanatiek te worden als ik eenmaal ergens aan begin.” Lachend voegt ze toe: “Het is leuk om te laten zien dat ik óók kan mennen.”

Bovenaan

Een maand geleden startte Kim Liberty voor het eerst op een wedstrijd, dankzij een stalgenootje. “Dankzij haar kon ik een menwagen lenen; mijn eigen wagen wordt opgeknapt. Die eerste wedstrijd mende zij voor het eerst met haar 3-jarige pony; ik had míjn debuut met Lib.” In Benningbroek behaalde het duo meteen goede scores.

Net geen winstpunt

“Op initiatief van Ciska van der Putten-Koomen, die Liberty wel eens leent voor haar menopleiding, gingen we naar het districtskampioenschap in Zwartewaal. Lib was de eerste proef erg gespannen; de tweede proef ging super fijn. Helaas hoorde ik mijn voorlezer niet goed waardoor ik dure fouten had en net geen winstpunt had. Maar we hebben weer wat geleerd en weten weer waaraan we moeten werken. En t belangrijkste is dat we weer super fijn hebben gereden en het weer een erg gezellige dag was!”

Afwisseling

De punten voor het L zijn nu binnen, maar Kim is niet van plan om de overstap al te maken. “Eerst maar eens normaal leren sturen, haha. Ik vind het mennen vooral ook een leuke afwisseling. Je rijdt eens in de binnenbaan, buiten, gaat een blokje om … dan kunnen we nog fietsen aan de hand, werken aan de lange lijnen, vrijheidsdressuur … Lib is heel slim en kan ook kunstjes als op een verhoging staan en Spaanse pas. Gewoon lekker veel afwisseling.”

Relaxed wereldje

Naast de uitdaging die het mennen voor Kim is, is ze ook gecharmeerd van de gezelligheid op de wedstrijden. “Heel anders dan op dressuurwedstrijden onder het zadel. Iedereen wenst elkaar succes en is relaxed, er is geen afgunst. Je voelt je meteen thuis tussen de menners. Wie weet, als ik het idee heb dat ik er echt aan toe ben, lijkt me een samengestelde menwedstrijd ook superleuk. Eens kijken hoe ver we komen. Aan onze Liberty zal het niet liggen!”

Kim van dijk-Liberty
Kim van dijk-Liberty
Kim van dijk-Liberty