Afbeelding

Rijd jij een ‘showpaard’ in de mensport?

Sport

Het zal je niet ontgaan zijn, de magazines MenSport en Het Showpaard zijn samengevoegd. Is het in de sport niet ook zo dat de mensport niet meer zonder de paarden van Het Showpaard kan? De rastypische eigenschappen van Friezen, Tuigpaarden en Hackney’s kunnen de kracht zijn bij het uitoefenen van de mensport, maar brengen ook genoeg uitdagingen met zich mee.

Daarom is de nieuwe rubriek ‘Showpaard in de mensport’ ontwikkeld. Hier laten we menners aan het woord die met deze geweldige paarden mennen!

Tekst: Petra de Graaf

Friezen

De Fries is het oudste paardenras van Nederland. Deze zwarte parels zijn multifunctioneel inzetbaar bij het aangespannen rijden. Friezen zijn zeer geliefd in de dressuur en vaardigheid, maar ook voor recreatieve ritten vanwege hun evenwichtige en leergierige karakter. We zien echter wel dat Friese paarden soms moeite hebben met lange, zware marathonwedstrijden. Hun prachtige exterieur trekt veel aandacht maar de lange manen en de mooie sokken vragen om veel verzorging.

Tuigpaarden

De warmbloedige tuigpaarden staan bekend om hun enorme werklust. Hun pittige karakter stelt de mensporter soms danig op de proef en dat maakt ze niet voor iedereen geschikt. Wanneer hun vertrouwen gewonnen is, zijn het graag geziene paarden in de mensport. Bestudering van het stamboekpapier geeft vaak veel inzicht in welk karakter verwacht kan worden.

Hackney’s

Hackney’s zien we ook regelmatig in de mensport. Anders dan bij Friezen en Tuigpaarden, is de stokmaat van Hackney’s uiteenlopend. Deze kan variëren tussen die van een pony en een paard. Zodoende komen ze in allerlei rubrieken van menwedstrijden aan de start. Het zijn harde werkers maar door hun temperamentvolle karakter is het een hele kluif om ze een mooie dressuurproef te laten lopen. Hackney’s zijn erg gevoelig, waardoor ze soms de stempel “moeilijk” krijgen. Pakt men de verzorging en training met geduld en op de juiste wijze aan, gaan ze letterlijk door het vuur voor je!

Wij zoeken jou!

Men jij met een Fries, een Tuigpaard en/of Hackney? Denk je een leuk verhaal te kunnen vertellen, waarom jij nou juist met dat bepaalde ras rijdt? En heb je wel eens geroken aan de ‘show’ en samengestelde sport? Kan je vertellen over de talenten van jouw paard of pony maar durf je ook de lastige kanten te belichten? Of vond je het ras waar je nu zo’n fan van bent eerder eigenlijk helemaal niks, maar kwam het toch op jouw pad en zou je nooit meer anders willen? Wij zijn benieuwd! Stuur jouw verhaal met een foto naar info@mensport.nl en misschien word je uitgekozen voor een interview in MenSport & Showpaard!