Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Wat doe je als je paard overlijdt?

Verzorging Opvallend

Eens komt de dag dat je afscheid moet nemen van je paard. Denk nu al goed na over eventuele levensbeëindiging, het afscheid en de eindbestemming van het lichaam van je paard, zodat je weet wat je moet doen als het zover is. 

Wanneer het overlijden van een paard te voorzien is, neem dan vooraf contact op met de verzekering om na te gaan wat de mogelijkheden zijn en neem de polis goed door. De kosten hangen af van de keuzes die je maakt, dus laat je goed informeren! Er bestaan ook aparte uitvaartverzekeringen voor paarden. 

Hieronder staan een aantal zaken waar je mee te maken kunt krijgen.

Euthanasie

Euthanasie wordt uitgevoerd door een dierenarts door toediening van een overdosis slaapmiddel. Als het paard nog kan worden vervoerd is het mogelijk dit op de praktijk te laten doen, waar ook afscheid kan worden genomen. Vindt de euthanasie op stal plaats, houd er dan rekening mee dat dit later het verwijderen van het lichaam kan bemoeilijken.

Slachten

Je kunt er ook voor kiezen je paard voor de slacht weg te (laten) brengen. Dan brengt hij nog een prijs op, en er zijn eigenaren die het humaner vinden voor het paard dan euthanasie door de dierenarts. Slachten is niet altijd mogelijk; hieraan zijn voorwaarden verbonden. De slachterij kan je hierover informeren, en ook over het eventuele vervoer en de mogelijkheid om afscheid te nemen.

Destructie 

Gaat het paard niet naar de slacht maar sterft het een natuurlijke dood of door euthanasie, dan kan er na het overlijden worden gekozen voor destructie (door Rendac). Begraven is in Nederland verboden. Bij destructie wordt het paard opgehaald (dat kan op verschillende manieren) en zal het kadaver worden verwerkt tot biobrandstof. 

Crematie

Er bestaan ook  paardencrematoria, als je kies voor cremeren. Cremeren is duurder dan destructie. Informeer dus altijd naar de mogelijkheden en de kosten.

Paardenpaspoort

Stuur na het overlijden het paardenpaspoort op naar de paspoortuitgevende instantie zodat het overlijden kan worden opgenomen in het stamboek. Per stamboek kan de procedure verschillen. Neem voor meer informatie contact op met de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie).

Afscheid

Afscheid nemen van een paard valt vaak zwaar, zeker voor kinderen of wanneer het paard op een zorgboerderij staat. Besteed dan aandacht aan de communicatie rondom het overlijden, want dit kan veel onrust veroorzaken. 

Bron: De Hoefslag