Een realistische prijs is belangrijk.
Een realistische prijs is belangrijk. Foto: Getty Images/iStockphoto

12 Tips als je je paard wilt verkopen

Algemeen Opvallend

Een paard verkopen: voor de een dagelijkse kost, de ander doet het liever niet. Maar alleen in een perfecte wereld kun je je paard altijd bij je houden. Soms kom je voor de keuze te staan om een andere eigenaar te vinden voor je viervoeter. 

Een aantal tips die je kunnen helpen om je paard snel en goed te kunnen verkopen.

1. Verzorgd en in goede conditie

Hoewel de meeste mensen een paard aanschaffen op basis van logica, bijvoorbeeld welke ras past bij mij of welke sport wil ik beoefenen, komt er ook een stukje emotie bij kijken. Een schoon, getraind paard verkoopt nu eenmaal makkelijker dan een dier dat onverzorgd overkomt. 

Zorg er dus voor dat je paard getoiletteerd, bekapt of beslagen en in een goede conditie is. Afhankelijk van je doelgroep zorg je er dus voor dat je paard in de desbetreffende sportconditie is.  

2. Goede foto’s

Op internet heb je maar een korte tijd om de aandacht op jouw paard te vestigen. Zorg dus voor aantrekkelijke en duidelijke foto’s. Een sportpaard zul je zelden verkopen met een foto van je paard ergens ver weg in de wei en een half lichaam schiet ook weinig op.

De ideale fotoserie toont in ieder geval een foto van een paard waar het vierkant op staat, zorg dat de foto de positieve kanten van je paard benadrukt. Oefen dus in het opstellen en neem een aantal foto’s. 

Op de foto moet je paard ook alert en attent overkomen en zorg ervoor dat hij er helemaal op staat. Zorg voor mooi, zonnig en helder weer  en niet teveel storende omgevingsfactoren. Ochtend- en avondzon geven meestal het mooiste licht. Voorkom schaduw op delen van het lichaam. Als je actiefoto’s maakt: neem een goede fotograaf in de arm. 

3. Goede video 

Mooie foto’s doen wonderen, maar een video kan net dat verschil maken! Met een video kun je namelijk aantonen dat jouw paard fantastische gangen heeft. Let echter goed op dat je de video niet te lang maakt. 

De perfecte video is hoogstens twee tot drie minuten lang. Toon in deze minuten de stap, draf en galop. Let erop of je in HD kan filmen, dit zorgt vaak voor scherpere beelden.

4. Wees eerlijk en duidelijk

Nu je wat foto’s en een video heb gemaakt van je getoiletteerde paard komt het volgende cruciale item. De verkoopadvertentie. Niks zo vervelend als denken dat je bij een Z-paard gaat kijken en het blijkt dat het beestje nog maar net tuigmak is. 

Een paard dat krap de 1.59m haalt bied je niet aan als 1.70m hoog. Mensen nemen je dat zelden in dank af. Wees dus eerlijk in de advertentie. Houd daarbij de advertentie zakelijk, kort en bondig. Vermeld de afstamming, karakter, (sport)niveau, de sportprestaties, gebreken en eventuele potentie van het dier.  Daarnaast vermeld je de leeftijd, stokmaat en afstamming.

5. Realistische prijs

Een prijs maakt of breekt de verkoop. Teveel vragen zorgt ervoor dat je paard onnodig lang te koop staat, waardoor de kans dat je het dier verkoopt eigenlijk alleen maar slinkt. Immers, een paard dat al zo lang te koop staat daar is vast iets mee! Te weinig vragen zorgt voor hetzelfde en verkoop je het wel voor die prijs dan snijd je jezelf in je vingers. Een prijs baseer je op trainingsniveau, potentie, gezondheid, karakter, afstamming en geslacht. 

Een juiste prijs baseer je niet enkel door te kijken naar andere paarden die aangeboden worden op een verkoopsite. Immers, dit zijn de vraagprijzen en die zeggen weinig over de daadwerkelijke verkoopprijs. Schakel eventueel een derde persoon in die je kan helpen bij het bepalen van de prijs. Geef je liever alleen een prijsklasse op in de advertentie? Wees dan telefonisch duidelijker over de gewenste prijs. Doe je ook dat liever niet, vraag eventueel naar het budget van de koper. 

Wil je jij paard voor minstens 10.000 euro weg doen en iemand geeft aan een budget te hebben van 5.000 euro geef dan geen reactie zoals: ‘Daar komen we dan wel uit.’ De kans is groot dat je dan iemand voor niks laat rijden en dat is zonde van jouw en van hun tijd.

6. Bepaal je markt

Mensen die op Marktplaats naar een paard zoeken, zoeken zelden een topsport paard. En een Tinker verkoop je weer erg slecht op sporthorses. Weten wat voor paard je hebt en welk doel het dier heeft, betekent ook weten via welke kanalen je het dier het beste kan aanbieden. Daarnaast zorg je er natuurlijk voor dat je de juiste social media-kanalen opzoekt. 

Wist je dat je tegenwoordig op ook deze website je paard te koop aan kunt bieden via het Hoefslag Marktplein? Voor abonnees is dat zelfs helemaal gratis (onbeperkt aantal advertenties. Kijk hier voor meer informatie. 

Licht ook collega-menners, hoefsmeden en eventueel je dierenarts in dat jouw paard te koop staat. Zij kennen wellicht weer mensen die op zoek zijn naar een paard. 

7. Wees voorbereid

Zorg ruim van tevoren dat alle papieren van je paard makkelijk te vinden zijn. Het papier, paspoort en al het andere papierwerk dat interessant is voor de koper leg je op één plek en wel zodanig dat je het zo kan pakken als er een kijker komt. 

8. Reageren op geïnteresseerden

Word je gebeld of krijg je een e-mail over je paard? Reageer dan direct. Een paard verkopen kost energie, maar mensen die snel een reactie krijgen op hun vragen hebben meer interesse dan wanneer zij dagen op een reactie moeten wachten. En als die reactie dan ook nog eens geen inhoudelijk antwoord geeft op hun vragen is de kans vaak helemaal verkeken dat ze komen kijken. Neem dus de tijd om e-mails te beantwoorden. 

Kijk je nauwelijks naar je mail? Vermeld dan alleen je telefoonnummer. Ook  dan geldt: neem de tijd als er iemand belt.  

Je wilt mensen tegen je in het harnas jagen en trucjes als ‘je moet het morgen laten weten, want ik heb nog meer kijkers’ worden zelden gewaardeerd. Als je deze kijkers helemaal niet hebt, loop je het risico dat je met lege handen staat.

Heb je geen zin in bellers of mailers of word je er nerveus van, dan is het het overwegen waard om een handelaar in te schakelen. Dat kost meestal geld, maar je paard nog maanden op stal hebben kost nog meer. 


Keuringsrapport - Foto: Arnd Bronkhost | Arnd.nl

9. Meldplicht wb gezondsheids- en trainingsproblemen

Als verkoper ben je verplicht om eventuele gebreken te melden. Is je paard een keer hoefbevangen geweest, meld het. Is het een luchtzuiger, laat het weten.  

Dat geldt ook als je paard bepaalde medicatie krijgt om een aandoening of ziekte te onderdrukken. Maar ook zaken zoals een niet-ingedaalde bal, ernstig gevaarlijk gedrag of het dragerschap van een ziekte mag je niet achterhouden. Het heeft geen zin om bepaalde gebreken bewust achter te houden, als verkoper heb je een meldplicht. 

Je loopt hiermee het risico dat je paard terug moet nemen en je geeft de paardenwereld een slechte naam. Je zult de verhalen zelf ook ongetwijfeld kennen van teleurstellingen na aanschaf, dus waarom zou je daar zelf aan mee willen werken? Geef eventueel bij de koper aan dat jouw dierenarts gegevens over jouw paard kan en mag geven indien de koper dit wil. Als de koper dit niet doet, heeft hij of zij zijn onderzoekplicht niet goed uitgevoerd. 

Dit kan bij een eventueel geschil in de toekomoest een groot verschil uitmaken. Een koper die het paard uitgebreid laat keuren, moet eigenlijk niet voor verrassingen komen te staan. Als je paard ooit geopereerd is aan koliek is dit altijd te zien door een goede dierenarts. Verzwijg je dit, dan is de kans groot dat de geïnteresseerde het paard uit wantrouwen niet meer koopt. Terwijl als de informatie vooraf bekend is dit niet altijd leidt tot afwijzing. Is je paard af en toe flink stout, bied het dan niet aan als beginnerspaard. Hier kunnen de grootst mogelijke ongelukken door gebeuren.

10. Bied voldoende rijmogelijkheden

Als je een menpaard aanbiedt is de kans zeer groot dat de potentiële koper het dier wil uitproberen; één van de redenen om dus eerlijk te zijn over het karakter en gedrag van het dier. Zorg dus voor een locatie waar  het dier uitgeprobeerd kan worden. Bied je paard dus aan op een locatie waar je ook echt even kunt inspannen en kunt laten lopen.

Voor een recreatiepaard zorg je ervoor dat buiten rijden ook mogelijk is. Het is trouwens belangrijk om te zorgen voor een goede aansprakelijkheidsverzekering. Het is immers jouw dier en dus ook jouw verantwoording dat alles goed en veilig verloopt. Laat de mensen te allen tijde eerst in de baan of wei rijden en ga daarna naar buiten. Ga bij voorkeur zelf mee, zodat jij als verkoper ook een idee hebt over de koper en of hij/zij en het paard een goede match zijn.

11. Zorg voor een contract

Voor heel veel items die verkocht worden is het de normaalste zaak van de wereld, maar in paardenland wil het nog niet echt doorkomen: een verkoopcontact. 

Toch is het verstandig om in een basiscontact de gemaakte afspraken vast te leggen. Je meldt hierin de gegevens van het paard, de overeengekomen prijs, eventuele gebreken waar de koper van op de hoogte is, de verkoop- en leverdatum en andere van belang zijnde informatie.

12. Doe onderzoek naar de koper

En dan het laatste, maar niet het minst belangrijke puntje. Weet wie je paard koopt. Een verantwoordelijke verkoper wil dat zijn paard een goed huis krijgt en dat betekent dus ook voorkomen dat het dier van stal naar stal verhandeld wordt of uiteindelijk bij de slager belandt vanwege onhandelbaar zijn.

Een eerlijke advertentie zorgt voor mensen die het beschreven avontuur aandurven. Heb je een kijker? Wees eerlijk en open en ga het gesprek aan over paarden in het algemeen. Vraag naar ervaring, de dierenarts of hoefsmid die ze zelf hebben en weten ze al een stal voor het paard? Google de koper of zoek deze op op Facebook. Soms vind je niks en soms vind je al genoeg om te weten dat het ‘m niet wordt, al hoop je natuurlijk eerder op een ‘dat zit wel snor’ gevoel.

Bron: Hoefslag 

Keuringsrapport