Grazen
© DigiShots
Grazen © DigiShots © DigiShots

Bereid je voor op het weideseizoen, tips!

Verzorging Opvallend

Het voorjaar heeft zich alweer voorzichtig aangediend. Dat betekent dat je paard binnenkort tijdens het weideseizoen weer hele dagen kan genieten van de warme zon en het groene gras. Maar waar moet je op letten wanneer je je paard weer voor de eerste keer op de wei zet? En hoe voorkom je aandoeningen als hoefbevangenheid en koliek? We spreken met dierenarts Christa Bodaan.

Opbouwen

Als je de paarden voor de eerste keer weer op het land zet, is het belangrijk om de uren op te bouwen. Je kan ze bijvoorbeeld elke dag een half uur langer op de wei zetten, zodat ze kunnen wennen aan de vrije beweging maar ook aan het verteren van vers gras. “Je moet er ook rekening mee houden op wat voor soort gras ze staan”, legt Christa Bodaan uit. 

“Land geschikt voor melkvee, bevat vaak meer calorieën dan ‘normaal’ gras; je moet er dus rekening mee houden dat je paard er niet ineens te veel van binnen krijgt. De microben die in de darmen zitten zorgen voor de vertering van gras. Als er opeens heel veel suiker binnenkomt, kunnen de microben van slag raken, hierdoor kan overmatige gasvorming en koliek ontstaan.”

Verse wei

Als je de weidegang niet goed opbouwt, kan dat gevolgen hebben. “Als je paarden direct de hele dag op het land zet, is de kans op koliek en/of hoefbevangenheid groter. Dat betekent niet dat automatisch elk paard hetzelfde risico loopt, maar je hebt als eigenaar wel invloed op dat risico. Wat je ook in de gaten moet houden is dat een verse wei, waar veel gras op staat, heel veel calorieën bevat. Dus dat je moet uitkijken dat je paard niet heel snel te dik wordt. 

Als je paard heel gevoelig is voor hoefbevangenheid, kan je hem beter op een hele kale weide of zandpaddock zetten en hooi voeren. Is hij enkel gevoelig voor suikers dan kan het paard beter ‘s ochtends vroeg naar buiten. Na een zonnige dag zitten er in de namiddag, de meeste suikers in het gras.”

Bijvoeren

Of de paarden nog bijgevoerd moeten worden is afhankelijk van het land en van het paard. “We hebben tegenwoordig heel goed uitgebalanceerd voer. Als je zeker wilt weten dat je paard alle vitamines en spoorelementen binnenkrijgt, kan je daar nog een handje van geven. Maar over het algemeen zitten er heel veel vitamines en voedingsstoffen in vers gras, en dat is heel goed voor ze.” Paarden die grote atletische prestaties leveren hebben mogelijk extra energie in de vorm van krachtvoer nodig.

Graasmasker

Bodaan ziet niet voor ieder paard de oplossing in een graasmasker, om de inname van gras te beperken. “Graasmaskers zijn een mooie uitvinding, is niet voor ieder paard effectief. We gebruiken ze vaak voor pony’s, omdat die nu eenmaal snel te dik worden. Shetlanders bijvoorbeeld lopen een verhoogd risico op hoefbevangenheid. Deze pony’s zijn ook ontzettend slim, vaak leren ze om door het masker heen te eten en krijgen zo dus toch gras binnen.  

Wanneer je het masker een gedeelte van de dag op doet, en ze daarna een uurtje of twee zonder masker laat grazen, is gebleken dat de pony’s in die korte periode bijna net zo veel eten als een paard wat de hele dag zonder masker staat. Ze eten hun buikje helemaal rond.”

Aanvullende tips

Planten 

Bodaan geeft aan dat er flink wat giftige planten zijn die je uit de wei moet halen zodra je ze ziet. “Esdoornzaden, Jacobs kruid, Sint-janskruid zijn voorbeelden daarvan. Zorg dat er geen buxus of taxus planten in de buurt zijn, dat zijn takjes die vaak gebruikt worden voor heggen. Mocht je weiland grenzen aan je tuin, zorg er dan voor dat de paarden niet aan de heg kunnen knabbelen.” 

Ontwormen  

“Ontwormen is extra belangrijk als de paarden buiten lopen, want buiten hebben ze meer risico op het opnemen van wormeitjes. Het is geadviseerd om een mestonderzoek te laten doen en aan de hand van de resultaten al dan niet een geschikte ontwormer te gebruiken. Overmatig of verkeerd gebruik van ontwormingsmiddelen verhoogt het risico op resistentie wanneer wormen niet meer gevoelig zijn voor een bepaald ontwormingsmiddel. Door middel van een onderzoek kun je met zekerheid vaststellen of je paard wormen heeft en welke.’’ 

Omheining 

“Zorg dat je een veilige omheining hebt. Paarden kunnen zich ontzettend lelijk beschadigen aan hekken, bijvoorbeeld als ze uitbreken of vast komen te liggen.”

Beschutting  

“Er is een Europese wetgeving met betrekking tot de beschutting in een weiland. Niet zozeer voor de regen, want daar kunnen paarden heel goed tegen. Maar in de zomer, als het heet is, moet je zorgen dat er schaduw is voor de paarden, zodat ze niet oververhit raken.” Qua ruimte is de richtlijn: 1.000 á 2.500 m2 per dier, met een maximum van vier grote weidedieren per hectare. 

Ezels & schapen 

“Paarden en ezels samen laten grazen is in principe geen probleem. Je moet alleen ezels wel laten testen op longwormen. Ezels kunnen longwormen hebben, zonder dat ze er klinische problemen door krijgen Bij paarden kunnen deze problemen wel tot uiting komen. Als het heel nat is en je paard staat samen met schapen, is er risico op leverbot, een parasiet die vooral bij herkauwers voorkomt. Paarden kunnen deze ook krijgen, de mest kan hierop getest worden.”

Belangrijk  

Al met al moeten deze ‘gevaren’ je er zeker niet van weerhouden om je paard op het weiland te zetten; er zitten namelijk ook heel veel voordelen aan. “Vooral voor hun maag- darmkanaal, vitamineopname, het gebit en de spieropbouw is het heel voordelig.” Verder is natuurlijk het sociale aspect van de paarden van belang. Ze kunnen elkaar immers  kriebelen, met elkaar spelen en genieten van de ruimte die ze hebben. 

Bron: Hoefslag 

Foto: archief