Stephen Mulder
Stephen Mulder

Stephano Mulder: “Besties, het zijn mijn beste vrienden”

Algemeen

In de grote hal van Manege Meulendijks werd op 22 en 23 januari een indoor-marathon georganiseerd. Stephano Mulder was blij en enthousiast om er weer op uit te gaan en participeerde twee keer in de dubbelspan pony’s. “Zodra er een wedstrijd in de buurt is, zijn wij altijd wel van de partij”, zegt hij. Sinds een jaar of 5 rijdt Stephano al wedstrijden. En het meetmoment in Heeze was niets minder dan een zeer geslaagde rit. Samen met zijn pony’s Rocky en Rebbel racete Stephano door de hal om de eerste plek te veroveren in de tweespan ponyrubriek.

Van jongs af aan

“Wij zijn gewoon één”, is wat Stephano over de samenwerking met zijn pony’s tijdens de marathon zegt. “Alles wat ik maar doe of denk, doen hun al.” Stephano ment al vanaf zijn kinderjaren. Hij heeft het van zijn familie meegekregen. “Mijn vader mende al en toen zat ik bij hem op de bok, maar vanaf mijn 20e heb ik mijn eigen paard gekocht en men ik echt zelf.”

Afstemming

Rocky is op zesjarige leeftijd bij Stephano gekomen. De pony had toen nog een moeilijk karakter. Rebbel is op een jongere leeftijd gekocht. In die tijd had geen van hen enige wedstrijdervaring. “Wij hebben elkaar gebracht waar we nu zijn. Ik had nog geen wedstrijdervaring en de pony’s ook niet.” Nu bijna 10 jaar later zijn ze geheel op elkaar afgestemd.

Onafscheidelijk

De twee pony’s Rocky en Rebbel zijn echt een team. “Het is net een Siamese tweeling als we thuis zijn. Als de ene beweegt, beweegt de andere mee.” De twee pony’s staan niet alleen samen voor de wagen, maar delen ook een wei en een stal. Ze worden beschreven als ‘onafscheidelijk.’ Bij het afgelopen meetmoment waren de pony’s in tweespan gereden, maar ze lopen ook wel eens in de vierspan. “Ook in de vierspan en ook met mij, we zijn gewoon een team”, zegt Stephano hierover.

Pittig karakter

“Ze hebben wel een karakter”, vertelt Stephano over de pony’s. “Maar als je wilt dat ze ook wat presteren, heb je wel zo een speciaal karaktertje nodig.” Het vuur zit er bij deze pony’s wel in. “Het zijn goede sprinters. Zeker als ze voluit gaan, zullen ze ook altijd blijven gaan. Bij elke stap voel je ze dan accelereren.”

Lekker hun hoofd leeg maken

Thuis wordt er niet vaak getraind op sprinten of krap draaien. “Op de wedstrijd doen ze dat toch wel. Als ik ze thuis train is dat puur voor hun conditie en richt ik mij op gehoorzaamheid van de pony’s. Thuis ga ik eigenlijk altijd de bossen in. Ik vind het ook fijn dat als we toch een rit gaan maken, zij ook gewoon kunnen genieten van de rit. Dan krijgen de pony’s de tijd om lekker hun hoofd leeg te maken.”

Fijne kneepjes

Stephano doet voor de fun mee aan de wedstrijden, maar hij ziet wel vooruitgang. “Er zijn altijd puntjes voor verbetering.” Hij wil onder andere meer werken aan de soepelheid van de pony’s: “Zo kan ik ook makkelijker sturen. Ik mag nog wel wat werken aan mijn dressuur, ik ben meer van het gas geven zeg maar”, vertelt Stephano over zijn toekomstplannen. “Mijn vriendin heeft altijd dressuur gereden onder de man en zij heeft er wel heel veel gevoel voor. Dus die probeert aan mij die kneepjes en het gevoel door te geven.”

Alles

“Mennen is voor mij eigenlijk alles wat ik moet hebben. Het is de ontspanning, het in de natuur zijn en gewoon bezig zijn met de pony’s. Maar ook de wedstrijden. Dat vind ik gewoon een kick. En daar zie je iedereen weer dus het is ook voor de gezelligheid. Een wedstrijd goed uitrijden is voor mij echt een soort prestatie”, sluit Stephano af. En zijn pony’s maken dat plaatje voor hem compleet: “Besties, het zijn mijn beste vrienden.” Foto: Privébezit/Johan de Hoop Wil jij ook jouw liefde en passie voor paarden met ons delen? Stuur dan een berichtje naar info@mensport.nl Bron: MenSport / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan