Afbeelding
Wouter Roosenboom

Op pad in Nederland: Zuid-Limburg

Algemeen Beleving Opvallend

Met paarden valt zoveel te beleven. Daarom doet MenSport een ‘rondje Nederland’. Wat zijn de mooiste plekken en waar zijn de leukste activiteiten om met of zonder paard te bezoeken? Wat móet je hebben gezien en gedaan? Wie heeft meegekeken, mist nog één provincie. Last but not least; Zuid-Limburg.

Met meerdere internationale paardensportevenementen op de kaart, wordt Limburg meer en meer een echte paardensportprovincie. Voor wie liever de prachtige, heuvelachtige natuur intrekt, wordt het netwerk van ruiter- en menpaden steeds beter en uitgebreider in kaart gebracht.

De Brunsummerheide

In het Zuidoosten van Limburg, vlakbij de Duitse grens, ligt een prachtig natuurgebied: de Brunssumerheide. Het gebied zelf is niet enorm groot, maar als je er langer op uit wilt, kun je vanaf de Brunssummerheide over de Schrieversheide richting de Duitse Tevernerheide rijden. De Brunssummerheide heeft een gevarieerd landschap en telt twee ruiterroutes en een menroute. Het landschap is veelzijdig en daardoor het gehele jaar door mooi om doorheen te rijden. De heide bloeit in het najaar paars, een van de beken is op een warme zomerdag heel geschikt om met je paard verkoeling in te zoeken, er is laag- en hoogveen, grote zandvlakken en een dennenbos. Dit laatste had vooral in de tijd dat de Limburgse mijnen nog open waren de belangrijke functie om de stutpalen voor de schachten te leveren.

JIM, mét vierspanstrijd

Een dag op de tribune van het driedaagse zuidelijk gelegen internationale concours Jumping Indoor Maastricht is zonder meer een goed tijdverdrijf. JIM verwacht ieder jaar weer de allerbeste ruiters te mogen ontvangen. Ga er dus goed voor zitten en geniet van spannende sport met prachtige paarden die door de beste ruiters, door de ring worden gestuurd. Ook in de pauzes hoef je je zeker niet te vervelen. Er zijn namelijk tig stands met luxe en zeer bruikbare artikelen waar even fijn geshopt kan worden. Jumping Indoor Maastricht staat in 2023 op de agenda van 10 tot en met 12 november.

Natuurgebied Leudal

We vervolgen de reis door Limburg iets noordelijker, richting de gemeente Leudal. Dit ruim 900 hectaren grote gebied kent een zeer afwisselend landschap met oneindig veel ruiterrpaden. Als je er twee weken op vakantie bent en er iedere dag met je paard op uit trekt, is het nóg mogelijk om telkens een nieuw stukje van het Leudal te ontdekken. Pauzeren met een kop koffie of een lunch bij restaurant Busjop is een echte aanrader. Je kunt er je paard veilig neerzetten en het is werkelijk schitterend gelegen. Waar je ook kijkt, overal om je heen zie je natuur.

Horse Driving Kronenberg International

In mei staat Grandorse de Peelbergen in het teken van alles wat met het aangespannen rijden te maken heeft. De internationale top komt aan de start. 

Wat nog meer?

* www.limburgpaardensport.com geeft een duidelijk beeld van alles wat de provincie Limburg ons als paardensporter te bieden heeft.

* Limburg telt tientallen prachtige natuurgebieden om met je aanspanning te verkennen. Bekijk ze allemaal op de website van Natuurmonumenten. Wat te denken van het Geuldal en Mergelland?  Goedgetrainde paarden en een uitstekende rem zijn een must in deze prachtige gebieden.

* Voor informatie over meer menmogelijkheden kijk op www.vvvzuidlimburg.nl/te-doen-in-zuid-limburg/paardrijden-mennen/