Chessey Dijkgraaf met Lady Uniek (Dylano x Waterman x Renovo)
Chessey Dijkgraaf met Lady Uniek (Dylano x Waterman x Renovo) Mireille Amerika

Chessey Dijkgraaf: “Nooit gedacht dat ik een dressuurproef zou rijden”

Recreatie

Chessey Dijkgraaf (27) begon vier jaar geleden met mennen. Ondanks dat ze ervan overtuigd was dat ze geen wedstrijdambitie had, begint het nu ze de aansprekelijke Lady Uniek (v. Dylano) op stal heeft staan, te kriebelen.

“Ik heb vroeger onder het zadel gereden, maar ik heb veel meer plezier in het mennen”, vertelt Chessey. “Dat begon met mijn twee minishetjes. Eentje daarvan had ik vanaf dat hij veulen was al, dus die heb ik toen beleerd. Door mijn enthousiasme duurde niet lang tot ik de tweede kocht, maar achteraf bleek het niet echt een span. De ene werkte graag, de ander niet. Ze liepen naast elkaar, maar daar was het ook mee gezegd. Daarna kocht ik een Welsh B pony, maar toen ik die zadelmak liet maken bleek hij dat veel leuker te vinden dan mennen. Ik heb hem toen verkocht en ging op zoek naar een Gelders paard.”


Chessey Dijkgraaf met haar Welsh pony - Nancy Pouwels

Gelders paard

Die zoektocht verliep anders dan gepland. “Ik vind de veelzijdigheid van het Gelderse paard ontzettend fijn. Daarnaast hebben ze iets meer body en ze wat nuchterder dan een tuigpaard. Tuigpaarden vond ik iets te hoog in het bloed zitten”, vertel ze. Chessey ging bij veel Gelderse paarden kijken, maar vond niet wat ze zocht. “Uiteindelijk was ik bij Marcel van Bruggen, ook voor Gelderse paarden. Het was het allemaal net niet, tot ik Lady Uniek (v. Dylano) in haar stal zag staan.”

“Ik vroeg hem toen: ‘Wat is dit?’ ‘Ja’, zei hij. ‘Dat is een tuigpaard, maar jij vroeg om een Gelderse’. ‘Ja’, zei ik vervolgens. ‘Maar dit is geen typische tuiger. Dit vind ik wel wat!’ Lady is heel chique, heeft een klein hoofd en ziet er eerder uit als rijpaard dan tuigpaard. Marcel vertelde dat ze voor de tuigpaardensport eigenlijk niet goed genoeg was, maar dat ze super braaf en goudeerlijk was. Ze liep enkel en tweespan en liep langs veel verschillende paarden. Ze keek dus nergens van op.”

Marcel vertelde Chessey dat als ze Lady los zouden laten in de baan, ze haar te heftig zou vinden, maar dat ze top braaf was in de koets. “Daar heeft hij gelijk in gehad”, vertelt ze. “Natuurlijk kan ze soms wel wat druk zijn, maar het is zo ontzettend leuk om met haar te trainen, dat ik haar graag mee op wedstrijd wil nemen in de toekomst.”

‘Omscholen’

Lady was zes jaar oud toen ze naar Chessey verhuisde in augustus 2022. Er ging behoorlijk wat werk aan vooraf om Lady op te leiden voor de samengestelde mensport. “Ze was gewend om haar hoofd hoog erop te zetten en veel beengebruik te laten zien, maar dat is niet wenselijk voor de samengestelde sport. Ruggebruik kende ze niet. Daar ben ik rustig met haar mee aan de slag gegaan. Er zitten behoorlijk wat trainingsuren aan de longe en voor de koets in, kan ik je vertellen! Maar het is ontzettend leuk om met haar te werken. Ze leert super snel en werkt graag.”

“Al heeft ze echt wel tuigpaard-trekjes hoor, als ik het zo mag noemen. Ze kan onrustig worden als ze weet dat ze naar buiten mag bijvoorbeeld. Dat kan ze ook wel doen voordat ze aan het werk gaat, maar na de eerste vijf minuten in de koets is dat altijd over. Dan vindt ze haar focus terug. Ik kan me voorstellen dat een tuigpaard niet bij iedereen past, maar voor mij is Lady echt perfect. Ik heb dit liever dan een paard dat je bij elke pas moet activeren.”

“Nooit een dressuurproef rijden”

“Toen ik nog onder het zadel reed deed ik liever springen dan dressuur. Ik heb toen weleens gezegd dat je me nooit een dressuurproef zou zien rijden, maar daar moet ik nu op terugkomen! We hebben een tijdje terug namelijk voor de grap een proefje gereden. Dat ging toen best goed en we hadden er beide veel plezier in! Toen dacht ik: ‘Dit doet zo ookal super goed. Hoever zouden we kunnen komen? Maarja, dan moeten we op wedstrijd..’ Ik heb geen trailer, en met mennen ben je natuurlijk ook afhankelijk van een groom.”

Ondertussen hebben de twee de eerste oefenwedstrijd al achter de rug. “Dat was bij ons op de vereniging, in Heesch. We hadden toen geen winstpunt, maar was super leuk. We reden ook zonder moeite door de vaardigheid heen. Dat smaakt dus echt wel naar meer, maar dan moet ik eerst de voorwaarden op orde hebben.”

Dekken

Twee weken geleden heeft Chessey Lady laten dekken met Odin (v. (Edmundo). “Ik vind Odin een geweldig fijn dier om te zien. Hij is iets meer relaxt en heeft iets meer body dan Lady. Ik hoop dat daar een leuk paard uit gaat komen. Al is het nu nog even de vraag of ze daadwerkelijk drachtig gescand wordt natuurlijk. We gaan ons dit jaar nog lekker op de sport focussen. Dan heeft ze het volgend jaar even iets rustiger en dan pak ik haar daarna weer op. Wellicht kunnen we dan ook met regelmaat op wedstrijd”, sluit Chessey gedreven af.

Bron: MenSport, overname via info@mensport.nl is niet toegestaan

Foto’s: Mireille Amerika en Nancy Pouwels

Chessey Dijkgraaf met haar Welsh B pony