Rudolf en Diesel tijdens de prijsuitreiking
Rudolf en Diesel tijdens de prijsuitreiking Elsbeth Broekhuis

NK Harich: Rudolf Pestman en Ewoud Boom pakken de titel

Sport

Een pittig vaardigheidsparcours zorgde vandaag voor een mooie afsluiter van NK Harich. In de rubriek Enkelspan maakte Rudolf Pestman de wedstrijd heel mooi af en dat gold tevens voor Ewoud Boom bij de tweespannen.

Na de dressuurproef en de marathon ging Rudolf al aan de leiding, maar het vereist natuurlijk stalen zenuwen om dat te consolideren in de vaardigheid. “Drie weken geleden wonnen we de wedstrijd in het Duitse Greven, dus ik ging in vol vertrouwen naar Harich. Daar was het donderdag snoeiheet en benauwd, in het rijden had Diesel echt last van die warmte. Gelukkig was het vrijdag koeler en voelde Diesel tijdens het losrijden voor de dressuurproef meteen heel fijn. De proef leek gewoon vanzelf te gaan en ik was dan ook echt aan het genieten. Misschien zelfs wel een beetje teveel, want ik kreeg een black-out en was even de weg kwijt. Ik raakte toch wel een beetje in paniek, omdat ik echt niet wist waar ik heen moest. Ik heb Diesel stilgezet en zelf een keer diep adem gehaald en toen wist ik het weer. Diesel ging meteen heel makkelijk verder, maar mijn actie leverde wel vijf strafpunten op. En dat terwijl we onderweg waren naar een topscore. Oké, ik heb er even van gebaald, maar mezelf daarna herpakt. Ik kon niemand de schuld geven, behalve mezelf.”

Lastig onderdeel

Alle verzamelde adrenaline van de vorige dag heb ik gebruikt in de marathon. Deze ging uit het boekje; het paste allemaal, Diesel luisterde perfect, de hindernissen zaten goed in ons hoofd en we konden de gelopen lijnen voor 100 % rijden. De marathon is lang ons lastigste onderdeel geweest, maar hierin wordt Diesel nog steeds beter en dat terwijl hij al negentien jaar is. Vandaag reden we een super vaardigheid van begin tot het einde. Alleen halverwege had Diesel even een aarzeling van: ‘moeten we hier of daarheen?’ Ik gaf gas en had hem meteen weer in de hand. We waren ruim binnen de tijd met alleen een balletje. Het beste resultaat van de rubriek! De vaardigheid was serieus selectief en moeilijk.

Een feestje

Het is de eerste keer dat ik Nederlands Kampioen ben geworden in deze klasse. Ooit een keer in de klasse 3 en met onze Haflinger, maar nog niet eerder met Diesel. Er komt zeker nog een feestje! En voor nu ga ik genieten van deze overwinning! Over twee weken start ik met ons andere paard Fair Play op de wedstrijd in Polen en met Diesel probeer ik het wedstrijdritme vast te houden en wil dan in augustus starten op de observatiewedstrijd in Wierden, voor het WK Enkelspan.” In het algemeen klassement eindigde Christiaan Provoost met Duran-H als tweede. Peter Zeegers met Canita bleek ook sterk in de vaardigheid en mocht als derde opstellen op het erepodium aan het einde van de wedstrijd.

Niet verdringen

In de rubriek Tweespan nam Ewoud Boom na een zeer sterk gereden marathon gisteren de leiding over in het algemeen klassement met zijn Iowa en Ilona van het Rodeland. Stan van Eijk zette vandaag het beste resultaat in de vaardigheid neer, maar kon daarmee Ewoud niet meer van zijn eerste plaats verdringen. Erik Evers bewees zich met een tweede plaats in de marathon en in de vaardigheid en eindigde als derde in het algemeen klassement.

GJ voor MenSport
Foto: Elsbeth Broekhuis
Overname zonder bronvermelding niet toegestaan