Daniëlle met Sunny
Daniëlle met Sunny JK Fotografie

Daniëlle: “Ik wil het complete plaatje kunnen aanbieden, zodat ik de mensport van dienst kan zijn”

Sport

Daniëlle Hoogstraten – van der Vlis is sinds de afgelopen vijftien jaar fanatiek bezig met het mennen. Daarvoor reed ze dressuur onder het zadel. “Vanaf kinds af aan ben ik altijd met de paarden bezig geweest. Mijn ouders hadden paarden en toen ik twee jaar was, kreeg ik mijn eerste pony. Daarna is het nooit meer overgegaan.” Door haar schoonvader rolde ze de mensport in en daar ligt Daniëlle haar ambitie.

Ingerold

“Mijn schoonvader mende als hobby en reed zo nu en dan wat wedstrijden. Op een gegeven moment nam ik een keer de leidsels over en dit gebeurde steeds vaker. Op die manier ben ik het mennen in gerold. Ik ging aan de slag met een nieuw span, namelijk Welsh-a hengstjes. De pony’s Matcho en Rambo waren jong en echte winnaars. We reden samengesteld klasse drie en we waren opgenomen in het Perspectieventeam. Daar heb ik een jaar ingezeten, maar het paste toen niet in mijn leven om de trainingen te volgen, onder andere omdat mijn vriend niet zoveel had met de mensport. Daarom ben ik na een jaar gestopt met het idee: mocht ik ooit de topsport willen beoefenen dan kom ik er wel. De pony’s heb ik uiteindelijk verkocht en ik heb een paard gekocht, waar ik nu nog mee rij namelijk It’s a Lady of bij ons ook wel bekend als Sunny. Dat paard heb ik zelf opgeleid voor de wagen en onder het zadel. Met haar ben ik de wedstrijden in gegaan. Op dit moment loopt ze Z-dressuur onder het zadel en ZZ-dressuur, ZZ-vaardigheid en Z-samengesteld. Ons doel is om volgend jaar internationaal met haar te starten. De topsport past nu beter bij ons leven, want mijn man Alex Hoogstraten is inmiddels mijn vaste groom en misschien nog wel fanatieker dan dat ik ben!”


Daniëlle met Rambo en Quartz - VerenaFotografie


Daniëlle met Rambo - JK Fotografie

Sunny

“Sunny is een tienjarige KWPN merrie, ze is een combinatie van een dressuur en springpaard. Sunny is een super harde werker, maar in de dressuur ook wel een pittige tante. In de vaardigheid is ze er altijd. Er zit power in, ze is wendbaar en ook gehoorzaam. Dat vind ik heel fijn. In de marathon is het niet de allersnelste, want ze is geen bloedsnel paard. We pakken het wel mee in onze training en ze kan nu een leuke marathon lopen. Ook wordt ze steeds beter. We hebben haar dit jaar een paar keer meegenomen met indoorwedstrijden om toch wat meer dat gaspedaal naar voren te krijgen. Bij samengestelde wedstrijden moet ik het uiteindelijk van de vaardigheid en dressuur hebben. Sunny is een heel allround paard. Ik vind de mensport zo leuk, vanwege de sfeer en de omgang met anderen. Je rijdt niet als individu een wedstrijd, maar je bent met elkaar. Iedereen kent elkaar ook en helpt elkaar wanneer nodig. Het is zo anders dan als je onder het zadel rijdt. Het samen zijn is een stuk gezelliger.”


Daniëlle met Sunny - JK Fotografie

Rambo en Quartz

Daniëlle kocht ruim een jaar geleden haar oude 17-jarige Welshpony Rambo van het tweespan terug, omdat ze tweespan wel heel leuk vond en de oude eigenaren hem te koop hadden. “In eerste instantie wilde ik hem gebruiken als gezelschapspony en voor ontspannen ritjes vanwege zijn leeftijd. Maar daar was Rambo het zelf niet mee eens. We hebben afgelopen indoorseizoen een indoormarathon competitie gereden, we wonnen de competitie maar Rambo had er niet zo veel plezier in. Rambo gebruik ik nu voor de lessen en voor mijzelf in het tweespan samen met Quartz. Hij vindt tweespan echt geweldig. Het fijne aan Rambo is dat ik er les mee kan geven en jonge pony’s naast kan zetten. Hij doet lekker zijn ding. De vierjarige Quartz is een Perlino dekhengst. Het is een hele speciale pony qua kleur en heeft een onwijs goed karakter. Hij kwam bij ons om hem te laten beleren en we merkten toen al dat hij een fijn karakter heeft. Met de eigenaren hebben we een deal gesloten om hem te kopen, zodat Rambo en Quartz een tweespan konden vormen. We wilden hem graag als dekhengst houden, maar door alle hengstige merries om hem heen was hij continue met zijn hormonen in de war. Hij pakte het mennen heel goed op, dus hebben we besloten hem te ruinen. We doen de pony geen plezier als hij continue in de war is. Het doel is om Quartz op te leiden in de dressuur, vaardigheid en marathon in het enkelspan en verder leuke dingen met hem in het tweespan te doen.”


Daniëlle met Rambo en Quartz - VerenaFotografie

Eigen bedrijf

De ambitie voor de mensport is zo groot dat Daniëlle er haar werk van wil maken. “Vorig jaar zijn we gestart met ons bedrijf Hoogstraten Service en dat willen we graag verder uitrollen. We merken dat het in Noord-Holland terugloopt in de mensport. Er zijn weinig tot geen bedrijven die je goed kunnen helpen. We zijn begonnen met het onderhoud van menwagens, maar daarnaast geef ik ook les en beleer ik paarden. Uiteindelijk wil ik het complete plaatje kunnen aanbieden, zodat ik de mensport en de mensen om mij heen van dienst kan zijn. Dat is ook de reden waarom ik de instructeurs opleiding heb gedaan en de opleiding parcoursbouwer ga volgen. In Noord-Holland viel de showroom van Ideaal tuigen weg en daar zijn wij nu dealer van geworden. Ik vind het superleuk om lesklanten met meerdere dingen te kunnen helpen, zoals onderhoud, een goed passend tuig en instructie. We zijn ook bezig met een huis, wat al een tijdje duurt, want we willen er een trainingslocatie bij kunnen maken. Dat is uiteindelijk mijn grote droom.”


Daniëlle met Sunny - JK Fotografie

Bron: Mensport, overname niet toegestaan!

Tekst: Rianne de Bruin, voor Mensport

Foto’s: JK Fotografie & VeronaFotografie